LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Oct 18, 2011

Ini Lah Rupa Sembota

Ini lah rupa sembota





Ok hari tu kan ada yang tanya sembota tu apa? Actly saya tak sure perkataan tu asal usul nya dari mana which is ada jugak orang Johor yang tak tahu benda alah ni. Maybe bahasa standard dia gata-gata atau gegata. But all my family guna this word kalau ada bintat-bintat besar yang banyak datang menyerang badan kita secara tiba-tiba.




Dan ini lah yang terjadi kepada Rayyan Adam sejak seminggu yang lepas. Kejadian hanya berlaku bila dia bangun tidur waktu pagi. Menjelang tengah hari dan petang dan bawa ke malam, gatal-gatal tersebut susut seterusnya hilang. Ajaib kan? 




So far, setakat ni dah pergi 2 kali ke klinik. Doktor said alergik Dan berkemungkinan besar keturunan. Huhuhu. Kalau benar bagai dikata. Keturunan tu memang ikut darah saya 100% yang mana saya tak boleh tidur di tempat yang banyak hama. Maka, akan timbul la gatal-gatal seperti di atas.



Rawatan alternatif jugak telah dibuat. Seperti biasa la mitos atau benar ramalan di kalangan mereka. Huhuhuhuu!!! Hamba Allah ni bertanya, ada nampak apa-apa kemalangan tak? 



Kami laki bini termenung kejap. Berlegar-legar mencari jawapan atas persoalan tadi. Rasa nya memang tak de.



Tapi!!! Suami jawab. Kalau saya memang adalah. Waktu kejadian saya memang turun dari kereta sebab saya saksi masa tu.



Dan Hamba Allah tadi kata, ha kalau bapak nya nampak, boleh jadi anak nya yang terperanjat.



Suratan atau kebetulan, suami saya agak trauma dengan kejadian tu sebab beliau tak boleh tidur malam mengenangkannya. Hinggakan polis call tengah-tengah malam nak soal siasat suami.



Percaya atau tidak, pokok pangkal kami hanya percaya ini semua ketentuan Tuhan. Untuk percaya 100% apa yang dicakap, memang saya takut lari jauh dari landasan agama.



Apa pun doakanlah ye anak saya cepat baik seperti sedia kala.

10 comments:

Nazz@Purple said...

same cam adik2 nazz..dorng semua kulit sensitif..habuk sikit pun tak bleh..

IbuDhira said...

merah nyerrr...adam garu tak ..moga cepat baik ye adam..

Nens Collection said...

anak kawan opis sy pon camtu..asal panas n berpeluh je naik..tp bile kene kipas tiba2 ilang

OgysiJemariSeni said...

Tak hilang lagi? Lama dah rasanya kena tu! Apa-apa pon semoga cepat sembuh.

gee ryder said...

akak panggil gegata...
tapi alhamdulillah la kejap jer dah baik kan

munna said...

ooo...adik kak munna klu mandi air sungai atau terjun ni mesti kenan gegata ni...

LiAnA said...

aqil selalu gak kena.. biasanya sapu calamine lotion dgn ubat tahan gatal terus hilang.. doc pun ada ckp maybe pasal hama, alergik memanakan

maszmadi said...

eee gatal x bende tu, macam ruam jerk, tp rupa lain yerk.. sian rayyan kan..

Mama Likha said...

mcm kena ulat bulu pun ye kan. org kelate pnggil ' bedey'

~aSFaLiZa~ said...

nazz : leceh la kena habuk sikit pun tak boleh kan


rini : tq. adam tak garu pun


neni : haah ada org kalau sejuk ok la gatal nya


JS : tu la. lama kan. nway tq


kak gee : lain org lain panggil nya. tapi sikit lebih kurang je sebutannya


liana : sama la kak crim yang doktor bagi kat As tu


masmadi : ni bukan ruam. tapi mcm bintat. kita tgk gatal. tapi budak nya rileks je


ztee : hehehhe. haah macam kena gigit ulat bulu pun ye jugak