LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jul 19, 2011

Tips Untuk Mengandung

Entry ini hanya berdasarkan pengalaman saya semata-mata ye. Tapi memang ikhlas untuk share bagi mereka yang memerlukan. Mungkin pandangan saya hanya sebesar zarah saja. Sebab nya saya bukan doktor pakar sakit puan dan saya juga bukan bidan. Saya hanya menulis mengikut apa yang pernah saya lalui. Dan itu pun bukan lah pengalaman yang besar berbanding dengan pengalaman orang lain.


Disebab kan komen ini


Dan komen ini




Peringatan ye. Ini hanya sekadar pengalaman saya semata-mata semasa saya ditakdirkan mengandung anak sulung saya iaitu RAYYAN ADAM BIN BADRULHISAM. Alhamdulilah



Saya bernikah pada 08.08.2008. Honestly, saya memang nak sangat cepat dapat anak. Dan saya sangka saya antara yang akan mengalami saat-saat bunting pelamin. Ye. Masa ni saya yakin sangat-sangat dengan kesuburan kami suami isteri. Memandangkan faktor keluarga yang ramai, jadi saya rasa saya tiada masalah.




Sehingga lah hari berganti hari, minggu berganti minggu dan bulan juga silih berganti. Kecewa bila period datang. Stress jugak. Tapi saya still boleh kawal perasaan. Cuma mana kawan-kawan yang rapat tahu lah macam mana betapa saya kecewa kalau saya period.




Suami pun masih bagi sokongan. Alhamdulilah suami adalah tempat khidmat nasihat terbaik masa tu. Walaupun apa yang saya yang impikan kala itu adalah zuriat untuk suami.



Mula-mula masa masuk bulan kedua period selepas bernikah, saya jumpa doktor sakit puan secara bersendirian. Nampak macam gelojoh. Tapi saya sedang berusaha. Saya pergi tanpa suami. Tak tahu lah kenapa saya pandai-pandai nak pergi sendiri. Bila doktor tanya, dah berapa lama kawen, saya pun jawab 2 bulan. Then doktor senyum. Awal lagi ni doktor kata. Belum setengah tahun pun. Saya pun tersipu malu. Tapi ye lah. Saya kan dah kata tadi, saya nak sangat baby.




Start dari sini bermula lah saya makan asid folic sebab doktor yang suggest. Asid folic ni kami makan suami isteri setiap hari. Rasa nya untuk membantu menyuburkan benih. Ini kalau tak silap lah.



Then, still lagi tak de tanda-tanda saya mengandung. Perasaan sedih tu masih ada. Dalam masa yang sama, ada kawan suami bagi nasihat supaya suami makan kacang banyak-banyak. Benda kalau nak sangat, maka pasti kita akan ikut kan. So, kadang kala suami akan makan kekacang. Dan saya juga masak taugeh sebagai tambahan.




Tapi kalau dah Tuhan kata belum masa nya, maka itu juga lah ketentuan Nya. Sehinggalah masuk bulan ke 4 perkahwinan, saya rasa seperti period saya telah lewat sehari. Eh macam exited tu sangat lain macam. Petang tu terus ajak suami beli pregnancy test. Kitorg decide nak test keesokkan hari nya. Tapi nak buat macam mana. Bangun pagi tu tengok-tengok saya period.



Jadi simpan lah pregnancy test yang dah dibeli tadi tanpa sempat menggunakannya.



Bila sudah masuk bulan ke 5, hati masih walang lagi. Kiranya macam bermuram durja. Mak perasan emosi saya kala ini kurang stabil. Lantas mak kata, kita try pergi berurut dengan bidan. 



Nak dijadikan cerita, saya beriya-iya tak nak pergi. Entah lah. Saya rasa saya tiada masalah. Tapi kuasa mak, saya macam tak boleh nak lawan sangat. Sampai kat rumah bidan, saya memang tunjuk lagak sombong. Ye. Saya memang tak nak perut saya disentuh. Tapi bidan dengan mak memujuk. Diorg kata cuma nak tengok je mana yang tak betul. Ok saya kalah.



Masa bidan tu sentuh dan mencari-cari apa yang dikehendaki, tiba-tiba saya sakit sebelah kiri perut saya. Argggghhh!!! Sakit gila. Bidan tu cakap, benda ni ada cuma tak nak lekat. Tapi jari dia masih menekan perut sebelah kiri saya. Menangis ok sebab sakit sangat.



Then bidan tu pun cakap baik-baik. Sabar bla bla bla bla. Ni dalam hati ni dah merungut-rungut sebab perut saya sakit sangat.



Balik dari jumpa bidan tu, saya  tak tahan sangat ajak suami pergi klinik. Saya cakap kat doktor saya sakit perut. Lepas tu berak-berak. Doktor tanya, awak mengandung tak. Saya pun jawab tak. Terus doktor kata awak keracunan makanan ni. Doktor cucuk ubat keracunan makanan kat bontot.



Dalam masa yang sama, suami saya juga pergi berurut ye puan-puan. Dia jumpa tukang urut lelaki dengan kawan-kawan dia. Saya nak ikut dia tak kasi sebab semua nya lelaki. Macam ala-ala malu lah. Urut apa? Terus terang cakap ye puan-puan. Dia urut 'anu' nya. Tapi hanya urut di bahagian 'telur'. Untuk apa? Untuk membetul kan mana-mana urat yang tersumbat salurannya. Begitulah cerita yang seringkas nya



Masa ni dah masuk Januari 2009. Stress. Tahun pun dah berganti. Huhuhu!!! 



Januari 2009 segalanya bermula. Period saya telah lewat sekali lagi. Tapi saya tak nak gelojoh macam sebelum ni. Saya sabar kan hati untuk menunggu selepas seminggu. Selepas seminggu saya guna pregnancy test yang saya dah beli tak pakai sebelum ni



Alhamdulilah. Setelah 5 bulan kosong akhir nya Tuhan memakbulkan doa kami. Syukur sangat-sangat. Berita gembira ni memang saya terus khabarkan pada semua ahli keluarga dan juga kawan-kawan rapat saya. No rahsia.




Rupanya, apa yang terjadi ialah, kedudukan peranakan saya tidak terletak pada kedudukan sebenar. Sepatutnya rahim terletak kat tengah-tengah perut la kan kekdah nya. Tapi rahim saya duduk sebelah kiri. Patut la masa bidan tu urut saya sakit sebelah kiri. Rupanya saya bukan kena keracunan makanan. Tapi benda tu memang sakit sebab bidan sengkak kuat perut saya.




Dan saya pasti, untuk usahakan anak yang kedua pastinya saya juga memerlukan usaha yang lebih. Sebab utama, ialah kedudukan peranakan saya yang duduk nya kat sebelah kiri. Kiranya macam senget la.



Pendek kata, dalam kes saya, kaedah rawtannya ialah berurut untuk betulkan peranakan sebab peranakan saya bermasalah.



Dan lain kali dengar cakap mak. Huhuhu. Kalau mak tak bawak saya jumpa bidan untuk berurut tak tahu la berapa lama lagi saya kena tunggu. Syukur atas segala kurniaan Tuhan.



Comel tak saya? TQ mama. TQ ayah. Sebab berusaha untuk saya hidup di dunia ini. Saya janji, bila saya besar, saya akan balas jasa baik mama dengan ayah. Saya juga akan jaga adik-adik saya nanti. Mama, ayah cepat lah bagi saya adik. TQ jugak kat nenek sebab layan saya gaduh. Hahahaha!!

19 comments:

fazilzura said...

x pe as, sharing is caring kan .. mana tau kan kut2 bile try cara awak nnt ada plak rezeki .. insyallah ..

nnt kite try yek... tq atas entry awak ...

~aSFaLiZa~ said...

zura : welcome dear

Ashrufzz said...

Ko jumpa Dr Jamie ke?

~aSFaLiZa~ said...

jay : Yg dktr sakit puan tu aku jumpa dktr Jamek. yg cirit birit tu aku jumpa dktr biasa.

wei ko g la berurut mcm laki aku. cari mana2 urat yg tersumbat ke

Norhafiza said...

baru dapat jenguk liza kali nih...syik xsempat je kakNo sori ek liza..

ALHAMDULILILLAH..akhirnya ALLAH swt memakbulkan doa kalian ya..

kakNo pun mcm tu liza..lepas Faris umo kakNo p urut nak betulkan peranakan..maklum lah dh lama 'berehat' hehe..

cuma bezanya kakNo subur..dapat sulung terus lekat 2nd thn berikt nya..rehat jap kemudian dapat 3rd terus dapat 4th thn berikutnya..dan skang kakNo br je lepas berehat panjang 4thn,,,lepas ni nk p berurut la ca rancang nk + lg..mudah2an insyALLAH...amiiiin..

~aSFaLiZa~ said...

KakNo : ye la. kita mana yg termampu nk tambah zuriat kan. kalau boleh nk ramai mcm mak2 kita dl. tiap anak ada rezeki masing2

Myra Jay said...

Terima kasih kak buat entry khas pasal tip nie..
Psl kekacang & taugeh tu nak try makan jugaklah, mana tau berhasil kan..


MJ dah p berurut sebelum dan selepas kawen, rasanya dah p banyak kali & bidan pun cakap takdak masalah semua ok, tapi yela mungkin kami belum rezeki kan..

~aSFaLiZa~ said...

MJ : yup. mana yg boleh kita usahakan yek

Anonymous said...

pempuan ni mmg mudah peranakan nya jatuh..lg2 klu angkat2 barg2 berat..org cina pn dh pandai sengkak skrg..dia kata lain bila dgn suami lps sengkak..

~aSFaLiZa~ said...

anoy : sesetengah pmpn perut nya sensitif

Azuan 280 said...

Assalammualaikum.. Nk tnya sis urut kt mana..boleh bg detail org yg urut tue x.. Boleh bg dekat wtsp 0132729378

Azuan 280 said...

Assalammualaikum.. Nk tnya sis urut kt mana..boleh bg detail org yg urut tue x.. Boleh bg dekat wtsp 0132729378

Unknown said...

網頁設計 網路行銷 關鍵字廣告 關鍵字行銷 餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ

Love your body said...

Assalamualaikum As, boleh bagi contact bidan tu tak. Email Kat saya Ye. Fareezryth@yahoo.com

Love your body said...

Assalamualaikum As, boleh bagi contact bidan tu tak. Email Kat saya Ye. Fareezryth@yahoo.com

nabila mohammad said...

boleh bagi tahu awak berurut tu dimana?

asmida ayoub said...

Boleh bg no.tukang urut tu x?ni no.sy 0145016879..tq sgt

hanis loveLY hAppY Girl said...

Xpe kak kes kita sama insyaallah ...tp setelah tgu 4 bulan dpt taw pregnant bleeding then sy keguguran...xpelah rezeki allah smua dtg dr allah ...sy redha...usaha lg ...tp alhamdulillah besar dh ank akk

Norfatihah Majnun said...

sy nak tahu kalau nak berurut waktu seeloknya sebelum semasa atau selepas period. tq :)