Memandangkan sekarang tengah musim durian, seronok bukan kepalang lagi saya. Hahaha!!! Nak-nak dapat makan durian free. Ye la. Kawen dengan anak peneroka. Mahu tak aku menggila ajak masuk kebun kutip durian. Apa??? Gila harta? Hahahaha!!! Aku gila durian je nok.
Disebabkan durian yang banyak ini lah saya telah dikerah membuat sejenis makanan tradisional. Suami tiba-tiba macam orang mengidam pulak gamak nya nak makan lempuk buatan sendiri. Hadoiiii. Dah la mak saya pun tak pandai. So, pergi lah saya menanya makcik yang duduk sebelah rumah arwah mak mertua. Maka, makcik tu pun ajar lah secara lisan sahaja.
Nak google adalah malas membuka laptop. Jadi, mari saksikan hasil pertama saya menghasilkan lempuk demi suami tercinta. Orang kata, kalau kita buat dengan penuh kasih sayang demi yang tercinta akan mendatangkan hasil yang menawan.
Cara-cara membuat lempuk durian
Mula-mula, kita kasi asing dulu durian yang tak best. |
Masukkan dalam kuali setelah dibuang biji nya |
Then, kacau kacau kacau kacau hingga la pekat dan sebati. Suami kata, durian yang bergentel-gentel tu kena buat sampai lenyek |
Alhamdulilah. Ini lah hasilnya. Jadi nokkkk. Sedapppp. Cuma termanis sikit |
Masa saya gambel je nak buat benda alah ni, saya dah cakap kat suami. Ni, kalau tak jadi, abang tetap kena makan sampai habis. Sayang tak kira. Penat tau buat ni.
Nampak puan-puan??? Bila kita buat dengan penuh kasih sayang, kena wujudkan sedikit ugutan di situ. Sila janga tiru aksi ini di rumah anda ye. Merbahaya untuk kesihatan.
6 comments:
wah jadi jgk tu...
nazz : haah. huhhuhu
oh gitu ke wat nye..
kiteorg time ni banyak le tempoyakkkk doyan
mcm sedap jek..nak gakkkkk
makan cicah rotipun sedap...n makan gitupun bleh jugak...
zura : kita tak makan tempoyak
rini : alahi org puasa ni. huhuhu
zaidah : haah. buat jem
Post a Comment