LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Apr 6, 2012

Musibah

Duhai sahabatku sekelian yg dikasihi selalu.

Jangan sesekali kita mengubah kebiasaan hidup apabila ditimpa musibah seperti tidakmahu makan, tidak menjaga kebersihan diri, tidak mandi, tidak tidur, tidak menyikat rambut, tidak merapikan misai dan janggut. Kononnya, terlalu sedih dan susah hati.. sebenarnya itu adalah satu protes terhadap Allah yang menurunkan musibah itu untuk menguji hamba2 yang dikasihiNYA..Musibah itu sebenarnya ialah kayu pengukur yang boleh menilai sehampir mana hubungan kita dengan Allah.Jika hati kita tenteram, sabar dan redha dengan musibah,itu adalah petanda hati kita telah ada rasa cinta pada Allah. Sebaliknya jika hati kita merasa marah, kecewa dan putus asa dengan musibah,itu petanda hati kita jauh daripada Allah.Oleh itu sahabatku sekelian, apabila ditimpa musibah, segeralah kita semua bertaubat dan kembali kepada Allah.
Lama kelamaan saya mula belajar untuk tidak mengeluh atas ketentuan Tuhan meletakkan takdir saya hidup berjauhan dengan suami dan anak untuk ketika ini.


Cuba belajar untuk tidak mengeluh. Cuma saya hanyalah manusia biasa yang mudah kalah dengan perasaan rindu.


Percaya lah. Apa yang kita dapat. Apa yang kita tidak perolehi. Tuhan telah susun dengan cantiknya untuk hidup kita. Saya memegang setiap janji Tuhan bahawa setiap apa yang telah ditakdirkan, ada hikmah di sebaliknya.

2 comments:

fazilzura said...

bersabar la

Lady D'yot said...

thanks for sharing..suka ayat2 kat atas tu.