LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nov 11, 2011

Cuba Buat Coklat

Ok ni sekadar cuba-cuba yang unplanned pun. Hari tu my auntie datang tidur rumah sebab husband dia out station ke KL. Maka nya dia malas nak ikut ke KL, menyinggah la ke Melaka since akak dia pun ada duduk dengan saya kan.


Kalau dia datang, kalau tak ke kedai kain, mesti ke kedai bakery. Memang we all sefamily minat benda-benda cenggini.


So, hari tu seseja bawak dia ke kedai bakery. Dia pun cakap, kita cuba buat coklat nak.


Dan saya adalah malas masa tu. Tapi just angguk kan je la. Siap beli coklat and dia punya cetak.


Balik rumah, ingat dia yang nak buat coklat tu. Rupanya dia suruh saya yang buat.


Walawei.... Rumah aku ni dah la tak de boiler bagai. Nak boil pakai apa. Pakai je la apa yang ada. Kata pun unplanned. Layannn....


Tak jadi pun coklatnya....Tapi rasa ada tau.... Nyum nyum nyum



Suka hati aku la nak boil pakai apa. Huhuhuhu


Kata pun nak cuba. Coklat yang kitorg beli pun salah. Patutnya kena pakai coklat compound. Tapi kitorg beli coklat masakan. Yang murah pulak tu. Bukan main lama lagi nak tunggu dia cair. Last-last malas nak membazir gas, angkat je terus. Main tepek-tepek je coklat tu dalam cetak dia.



Ni la hasilnya. Tekstur dia adalah kasar sebab malas nak mengunggu lama coklat tu cair.



 
Tapi next time boleh cuba lagi. Kali ni kena betul-betul cari resepinya or tengok video kat you tube macam mana nak  make coklat yang cantik.
 
 
 
Nak kutuk pun kutuk la. Saya budak baru belajar

4 comments:

Mamamya said...

asfa...kdi bakery kat melaka kat mana yer..?? x lama lg nak jd org melaka ni.. :)

~aSFaLiZa~ said...

mamamya : banyak kak. huhuhu. area taman merdeka ni ada 2. then kat bukit beruang pun ada 1 tapi yg ni tak pernah pegi. lepas tu 1 lagi kat town. banda hilir sana. tapi jem la n susah parking. yg biasa saya pergi kat taman merdeka yang 2 buah tu. harga lebih kurang je dua-dua tu

Ardini Humaira said...

woaaaa
da ada pengalaman leh guna choc compound lak pasni :)

~aSFaLiZa~ said...

dni : tu la. tersalah pulak