LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Aug 11, 2011

Butter Golden Churn Ada DNA Babi - Wajib Samak Perkakas Yang Berkaitan

PENGARAH Jualan Di Wannie Cake meletakkan kek lapis Sarawak yang tidak menggunakan  Golden Churn dalam peti ais di kedainya di Satok, semalam.
PENGARAH Jualan Di Wannie Cake meletakkan kek lapis Sarawak yang tidak menggunakan Golden Churn dalam peti ais di kedainya di Satok, semalam.

Pengusaha perlu samak peralatan sebelum buat kek baru

 


KUCHING: Pengusaha kek lapis Sarawak yang menggunakan mentega jenama Golden Churn Creamy Butter yang disahkan mengandungi DNA babi, disaran memusnahkan stok mereka dan menyamak semua peralatan dan kelengkapan memasak sebelum menghasilkan semula kek berkenaan untuk dipasarkan.

Ia perlu dilakukan kerana ramai pengusaha menyediakan stok bernilai sehingga jutaan ringgit sejak tiga bulan lalu untuk menampung permintaan sambutan Aidilfitri, pada akhir bulan ini.

Mereka perlu berbuat demikian bagi mengelak menanggung dosa selepas mengetahui produk yang dihasilkan tidak halal dimakan.

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Islam), Datuk Daud Abdul Rahman, berkata berdasarkan hukum Islam, menyamak adalah wajib kepada lebih 400 pengusaha kek lapis di Sarawak kerana mentega jenama berkenaan antara yang popular serta paling banyak digunakan bagi menghasilkan kek lapis yang tahan lama serta mampu disimpan sehingga enam bulan.


Daud berkata, proses menyamak mengambil masa kurang satu jam bergantung kepada saiz peralatan dan tidak menyebabkan kerosakan mesin pengusaha.


“Kita dimaklumkan memang ada pengusaha menyediakan stok bernilai jutaan ringgit sejak tiga atau empat bulan lalu, namun apa boleh buat. Ini adalah hukum dan mereka bersalah jika terus menjual kek lapis mengandungi DNA babi.
 

“Bagi pengusaha yang mempunyai banyak simpanan mentega jenama itu, mereka boleh merujuk Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Penggunaan bagi maklumat lanjut dan pada masa sama menukar mentega kepada jenama yang disahkan halal,” katanya.

Daud berkata, sebelum ini pihaknya meminta Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) tampil dengan kenyataan rasmi pengharaman mentega jenama itu selepas Majlis Islam Sarawak (MIS) berbuat demikian pada 28 Julai lalu.


Katanya, keputusan makmal oleh MIS tidak perlu dipertikaikan kerana ia dilakukan oleh Jabatan Kimia Malaysia (JKM) Sarawak menggunakan sampel mentega yang diperoleh secara meluas di pasaran tempatan.



Persatuan akui ramai batal tempahan


KUCHING: Presiden Persatuan Pengusaha Kek Lapis Sarawak (PPKLS), Rabiah Amit memberi jaminan orang ramai tidak perlu bimbang status halal kek lapis Sarawak kerana semua 70 ahlinya sudah menghentikan penggunaan mentega jenama Golden Churn Creamy Butter dan bertukar kepada jenama lain.


Rabiah bagaimanapun mengakui ramai pelanggan menghentikan tempahan sementara selepas isu itu dihebahkan menerusi media.


“Kami ingin menjelaskan bahawa kek lapis di Sarawak halal kerana tidak menggunakan produk itu sejak setahun lalu. Pengguna yang ragu-ragu boleh meneliti sijil halal kami yang dikeluar JAIS,” katanya kepada Berita Harian, semalam.


Sementara itu, isu itu dijangka tidak memberikan impak besar kepada industri kek lapis Sarawak kerana tempahan yang diterima pengusaha terus meningkat menjelang Aidilfitri. Namun, ada pengusaha terpaksa membatalkan tempahan luar negara kerana bimbang ia menjejaskan jualan selepas terpaksa menanggung kos pengedaran yang tinggi.


Pemilik Kedai Kek Di Wannie, Zoraidah Leen, berkata beliau kerugian sekurang-kurangnya RM30,000 selepas membatalkan penghantaran kek lapis ke Brunei dan Singapura walaupun sudah menerima banyak permintaan daripada pelanggan tetap di negara berkenaan.


Katanya, sejak 2007 pihaknya mengedar kek lapis di dua negara jiran itu selain pelanggan di Semenanjung serta tempatan yang setakat ini tidak terjejas.

“Saya terpaksa menerangkan kepada pelanggan di luar negara dan jalan terbaik adalah menangguhkan penghantaran.

“Kerugian boleh ditampung dengan permintaan dalam negara yang stabil kerana saya memang sudah lama tidak menggunakan mentega itu,” katanya.


Sementara itu, pengedar kek lapis Sarawak di Semenanjung, Azman Hezri, berkata isu mentega tidak menjejaskan tempahan penggemar di Semenanjung.


Malah, beliau terpaksa menghentikan tempahan sebelum Ramadan kerana bimbang tidak dapat menghantar bekalan akibat tempahan terlalu banyak.


Setakat ini beliau mengedarkan 1,500 kilogram kek lapis di sekitar Kuala Lumpur dan Semenanjung.


“Isu Golden Churn nampaknya tidak menjejaskan minat orang ramai di Semenanjung. Walaupun ada yang kata macam-macam mengenai mentega itu, masih ramai membuat tempahan sehingga saya bimbang tidak mampu menghantarnya sebelum raya,” katanya.




Sumber : BERITA HARIAN


Ni cerita minggu lepas. Tapi tetap nak story mory lagi sebab geram. Sangat geram dengan diri sendiri bila saya baru je guna mentega ni masa 1st Ramadhan. Serius. Kenapa mentega ni boleh berleluasa jual sana sini. Please la pihak yang berkenaan. Setelah bertahun-tahun, ni ke natijah nya. 


Dah la baru pertama kali nak cuba-cuba buat kek. Then ni pun pertama kali guna butter jenis ni. Biasa kalau mak akan guna butter cap bintang. Tapi ni sebab saya ikut resepi, dan mak pun tak pernah buat kek ni, kita ikut je la step.



Dan pertama kali juga dalam hidup saya praktikan benda yang selama ni saya hanya belajar kat sekolah je. Then dengar cerita-cerita orang je macam mana nak buat. Apa yang saya buat? 



Of coz la samak semua pekakas yang saya dah guna untuk buat kek tu. Seriusly agak gelabah nak start. Eh bukan nak start. Tapi gelabah sebab tak pernah buat. Terus call suami cakap suruh cari tanah. Then, saya balik kitorg laki bini buat sama-sama.




Tugas suami kacau air tanah dulu. Kemudian, baru la saya yang cuci semua



Then ni la pekakas nya





Dan ini assistant yang penyibuk dalam setiap acara




Nak dijadikan cerita, mana lah ingat guna pinggan yang mana, sudu yang mana, mangkuk yang mana masa hidang kan kek tu. Takat loyang tu ingat lah. Hish!!! Nak tak nak samak je la semua pinggan mangkuk yang ada kat dapur tu. Nasib baik lah sikit je harta yang aku ada setakat ni kat dapur tu

8 comments:

Anonymous said...

nasib bek perkakas ckit n de assistant cilik... haahaa

~aSFaLiZa~ said...

anon : tahu tak pe

IbuDhira said...

itulah as..aku ni minggu ni baru nk wat..tgh carik tanah ni..aduss..pastu nk kena ingat pekakas mana pakai dh satu hal..aduss..

~aSFaLiZa~ said...

rini : benda ni byk bagi pengajaran la kan

fazilzura said...

hrp2 x berlaku lg lew ...

* xpenah gune brand ni psl mahei

~aSFaLiZa~ said...

zura : jgn ada yg lain pulak lagi dah la

gee ryder said...

akak selama ni duk beli buttercup jer...puas pulak nak menyamak yer...

~aSFaLiZa~ said...

gee : hahahha. tahu tak pe. tak de keje cari keje