LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Nov 24, 2010

Bahasa Mak



Now rasa macam nak bercerita pasal mak sikit la. Hahaha.. Ater mak yang banyak duduk dengan saya sekarang banding dengan adik beradik lain. Ok yang tu kita story lain entry. Sejak belajar kat Terengganu, kerja kat KL, kahwin dengan orang Melaka saya mula sedar, Malaysia ni ada bukan main banyak dialek or loghat or bahasa or bla bla bla.




Ni perihal mak. Biasa lah orang  tua kan. Ada je bahasa dolu-dolu yang dia masih praktikkan sampai sekarang. Walaupun anak-anak nya dah tak guna dah. Dia still guna. Contoh nya :



  • Mata air. Huhuhu...Orang sekarang paling-paling koman pun guna makwe ke, pakwe ke. Yang moden-moden je guna gf, bf. Tak pun, awek. Mak still akan cakap mata air bagi merujuk kepada kekasih. 

  • Warta berita. Ha ni 1 lagi. Kita dok la kata nak tengok Buletin Utama. Tak pun, tengok berita. Mak pulak nak tengok warta berita. Klasik kan.



Yang lain-lain tak ingat la. Nanti kalau mak ada tersebut lagi perkataan dolu-dolu saya update lagi ok.

4 comments:

Jemari Seni said...

Bahasa org dulu-dulu hehehehhee..

~aSFaLiZa~ said...

js : tu la... still tak nk tukar

qiera kamil said...

best la 'warta berita'...hehe

~aSFaLiZa~ said...

qiera : ada lagi tau