LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

May 18, 2010

Taman Bukit Katil Damai 2

Alhamdulilah, Sabtu lepas kami selesai proses pertama untuk beli rumah. Kami suami isteri setuju untuk beli rumah di Taman Bukit Katil Damai 2. Sebelum ni suami dah banyak tempat dia survey. So, dia hanya list kan yang mana dalan syarat-syarat kami sahaja.




Hmmmm...masa suami kata nak beli rumah, awalnya saya ingat dia tak serius. Cuma dalam hati terdetik rasa suka. Bila suami mula mensurvey mana-mana tapak rumah yang baru nak dibina, saya mula percaya. Suami bukan je pergi site, tapi dia berusaha pergi mana-mana shoping complex yang ada orang buat promotion untuk jual rumah. Finaly, saya percaya 100%. Thanks abang.




Jenuh jugak tau suami nak carikan rumah yang mengikut citarasa saya. Apa yek citarasa saya? Rumah besar? Rumah banglo? Bukan. Tu semua bukan. Saya hanya meletakkan syarat, yang penting bukan rumah 2 tingkat. Saya tak kira besar atau kecil. Tapi saya tetap tak mahu rumah 2 tingkat. Alasan paling kukuh ialah, saya tidak akan menggunakan salah satu tingkat dengan sempurna. Contohnya kalau mengemas. Tentunya saya akan malas untuk mengemas kedua-dua tingkat. Alasan yang simple. 




Dan satu lagi kalau rumah 2 tingkat, saya sebagai orang utama yang menjaga rumah, tentunya akan mudah lupa kesemua barang yang saya simpan kerana terlalu banyak ruang yang ada untuk saya simpan barang. Bukan sahaja barang saya, tapi barang suami, barang anak, barang keluarga....Semuanya atas tanggungjawab saya. Saya tak mahu kes terlupa letak barang berlaku...





For the begining...





Model tapak tanah





 Pandangan atas







Dapur



Tempat saya bercucuk tanam. Suami suruh tanam serai




Faktor paling penting...Dekat sangat dengan sekolah. Belakang rumah.




Nak masuk sekolah Arab pun dekat. Tak payah jauh-jauh pergi Arab






Minta semua doakan loan saya akan lulus ye. Doakan juga saya dipermudahkan saya mendapat kerja di Melaka supaya saya dapat tinggal dengan keluarga saya di Melaka.

18 comments:

LiAnA said...

kat melaka masih senang nak cari rumah setingkat.. kalau area kl/sel mmg payah le sangat... agaknya sumer budget ada bibik tiap umah kekeke

~aSFaLiZa~ said...

LiAnA : kl rumah bertingkat2 byk la

zteesyahmi said...

alhamdulillah.. murah rezeki.
tpkan harganya amat murah!! nk compare dgn area kl, shah alam or dmansara ni jauh lg lah meletup!
tu kt melaka kan...? abg ipar saya ada kt ozana bkt katil...

~aSFaLiZa~ said...

zteesyahmi : sbb murah lagi lah kami beli cepat2....

cik daisy said...

alhamdulillah... selangkah kaki dah maju ke depan.. harap2nye loan tu lulus.. amin! yes, paling penting gak tu.. skolah utk anak pun dekat ;)

~aSFaLiZa~ said...

kak d : tq kak d. doa kan gak as mudah dpt kerja kat melaka

siti said...

alhamdulillah....dah nak ada rumah sendiri...moga segala urusan akk dipermudahkan...

~aSFaLiZa~ said...

siti : thanks siti. akak hargai sgt2 doa siti. semoga dimakbulkan tuhan

BabyLelabah said...

area mana ek?x nmpk pon dari tepi jalan?dekat hotel watercity ke?

~aSFaLiZa~ said...

babylelabah : dekat2 situ la

Anonymous said...

hai kak... nampak nye, kita akan berjiran...hehehehe tibe2 leh bukak blog akak.... (synn)

~aSFaLiZa~ said...

Anonymous : siapa ni ek

Anonymous said...

saya kebetulan baru semalam bukak blog akak, tibe2 tgk akak beli umah nie.saya pun baru beli umah kat situ. akak kenanga kan, saya melor.saya xde blog.(synn)

~aSFaLiZa~ said...

synn : ooo ok. berjiran la kita nti

Anonymous said...

aah...berjiran la kita...saya rasa kita sebaya kot....umah saya lum siap ag...ngah naik kot...x sabar nak masuk umah baru kan...hehehehe (synn)

~aSFaLiZa~ said...

synn : mana tahu sebaya ni. hahahhaha. ada fb?

Anonymous said...

saya teka je sebaya...hehehe tgk pic akak...mcm lbh kurang je umor....hehehehe fb??? ada tp saya jarang bukak...sebab sy x pandai nar bab IT.. fb pun kadang x paham sgt...leh pening gak laa....hehehehe fb (green synn)

~aSFaLiZa~ said...

synn : tak pe. nti kita jumpa gak kan. kata jiran