LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jun 26, 2009

Durian Goreng. Nyam! Nyam! Nyam!

Musim durian sudah tiba. Huhuhu. Saat-saat yang memang aku nantikan setiap tahun. Yuhuuu.. Seronoknya!!! Untuk tahun pertama bergelar isteri aku dipaksa menyediakan makanan kegemaran suami yang seumur hidup aku tak pernah makan pun. Tapi aku dikira bernasib baik lah arwah mak mertua dah sempat ajar cara-cara menyediakan makanan tersebut yang berasaskan durian. Untuk itu, aku berbangga dengan diri sendiri bila aku berjaya. Hahahaha. Pendek kata sedap la apa yang aku buat tu. Cewah! Percaya tak? Tak percaya sudah! Aku buat 2 biji goreng durian goreng untuk kami berdua je tau. Habis..... Tapi di sebalik cerita durian goreng ni sebenarnya kitaorang suami isteri berebut-rebut tak nak beli naik kereta masing-masing. Hahaha. Masing-masing tak nak kereta berbau. Last-last kitaorang pergi beli naik motor 1 guni durian. Hmmm romantik gak naik motor ni. Macam orang dolu-dolu. Ok lah jom kita layan durian goreng jap. Nyam nyam nyam!!!!!




Sediakan tepung gandum je dan masukkan durian seketul-seketul. Jangan buang biji. Ni permintaan suami. Kalau buang tak de nikmatnya makan durian goreng dia kata.


Mari kita goreng ke dalam minyak yang panas.



Hidangan tersedia. Sedap dilawan dengan teh-o panas di waktu pagi atau petang.



Ni lah hasilnya. Sangat sedap!!!



Huh!!! Sedap hingga menjilat jari beb!!



Ni la penagih durian goreng. Cantik la tu muka baru bangun tidur sedap-sedap makan durian goreng sayang yang sedap ni...



Aku pun dah jangkit ketagih durian goreng ni macam suami. Huh!!!


8 comments:

mzhany said...

huhuhu...

incik bad basuh muka and gosok gigi ke tak tuh? ;)

nak try gak la buat, jom as...buat kt umah kasik aina pengsan, dahla bilik dia dkt dapur....wohoooo idea beshh tuh...

jUst mE mYsElF n I said...

Nampak macam sedap tapikan aku x makn durian..huk2 huk.. ader bau lagi tak klau dah goreng...

mazni namaku said...

as...mcm best jerkkk....
hehehe

miszundercover said...

ish siyes tak pernah mkn dan dgr psl durian goreng beb.. buat la oi as...nak rs wuhuuu..

qiera kamil said...

uish...tak pnah lg mkn durian goreng style ni...cm cempedak plak..slalu nye bt jemput durian je..

~aSFaLiZa~ said...

nampaknya perihal durian goreng mendapat perhatian ramai....

mzhany : aku beres je nk wat durian goreng depan bilik aina. pastu kita kopek durian tu kat bilik dia...


fatiha : cik HR oii...apalah nikmat durian goreng tanpa bau. so renung2 kan


mazni : serius best tau. as dh jadi ketagih


filah : senang je filah. ko bancuh tepung gandum n letak garam n kunyit ckit kasi kuning. pastu masuk je la durian seketul2 mcm cempedak. goreng n makan!!!


qiera : hmmm qira... ni pun boleh panggil jemput2 durian gak kot. hehehhe

Nora said...

hmm.. cedap ek? aku pun 1st time tau psl durian goreng nih. sib baik as dah tepek resepinye skali kat sini. kot aku dah boring mkn durian sok, bole try goreng plaks ;)

~aSFaLiZa~ said...

nora : ada ke boring makan durian. durian la makanan paling sedap di dunia...huhuhu