LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jun 30, 2010

Pinjaman ASB

Plan nak buat loan ASB. Ala yang ala-ala main saham. Entah le. Ada orang cakap melabur. Tapi kan  yang sebenarnya ni kan pinjaman kan. So, sekarang ni ada ke siapa-siapa tahu bank mana yang best. Ingat nak buat dengan RHB. Ok tak?



10 comments:

Nazz@Purple said...

Nazz dah wat dgn maybank..;)

Noraide said...

klu nak tau bank mana yang best..ko kena ty bape interest dia boleh bagi walaupun bank yang sama belum tentu syaratnya sama dgn semua org..

skang maybank best sebab bg loan 25 tahun mungkin ko ckp lama sgt 25 thn..loan asb loan flexible boleh terminate anytime..

serba sikit info loan ASB
http://noraide.blogspot.com/2010/03/betul-ke-duit-boleh-buat-duit-jgn.html

ilyanie said...

mm, cimb pun ok...tempoh pinjaman sama ngan maybank cuma interest die lg rendah klu nk compare ngan maybank..

~aSFaLiZa~ said...

nazz, edi n kak lang : tq 4 the info. tapi dlm kepala otak ni mmg nak RHB gak. hahahha. tak tahu kenapa

JayHemSem said...

Aku, Ashadi, Nik dgn Ajak dah buat dgn RHB sejak 2 tahun lps lagi dah..20 tahun tu pinjam RM10K. Kalau ikutkan untung tahunan drpd dividen selepas tolak bayaran installment bulanan, sebulan untung RM5 jer..Hahaha..Baguskan investment ni?? Akakaka..

~aSFaLiZa~ said...

jay : 5 hengget je? gila r. 5x12=60. so 60 hengget je la ko buat duit. ala tapi dah tolak installment kan. kira ada untung jugak apa

Noraide said...

Matlumat interest ni yang aku survey dari internet jer..

Loan 30k and above
Maybank BLR-1.65

CIMB 2 package
1)BLR-1.65
2)first 2 year fix 4.15% then BLR-1.65

RHB
Below 50k
WIth GRTA (Insurance)
BLR-1.4

Wihout GRTA
BLR-1.25

BLR now from may 2010 6.05%

klu tgk rate paling rendah adalah maybank dan cimb..

Untuk calculation seperti idea yang ko cdg kat blog aku
<>

nnti aku emailkan pengiraannya..

~aSFaLiZa~ said...

noraidee : cuma kalau rhb kelebihannya ada insurans je la kot

Noraide said...

semua ada ada insuran..

~aSFaLiZa~ said...

noraide : beb, aku dah g rhb. blr now -1.55. then aku call cimb blr -1.65. maybank maybe sama cimb. so aku decide tak nak rhb.