LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jul 14, 2009

Hari Minggu Untuk Ayah & Anak

Cuti hujung minggu yang saya rasakan sangat pendek. Kenapalah hanya diperuntukkan 2 hari sahaja cuti hujung minggu. Mungkin selepas ini perlu dipertimbangkan cuti hujung minggu bertambah kepada 3-4 hari bagi mereka yang sudah berkahwin dan bakal menimang cahaya mata seperti saya. Siapa-siapa yang berkaitan dengan Kementerian Pembangunan Wanita & Keluarga tolong titik beratkan permintaan saya ini. Oh, bagi pihak HR pun saya patut mencadangkan cuti tersebut.

Hari Sabtu, suami selamat tiba di rumah penginapan saya. Permintaannya suruh saya masak. Dalam berkira-kira mahu masak apa, saya pun mencadangkan kepada diri sendiri untuk memasak nasi ayam. Suami mendengar perkhabaran nasi ayam tersebut. Nadanya seperti tidak percaya. Saya pun bertanya,

"Abang tak percaya ke sayang pandai masak nasi ayam?"

"Eh, tak lah. Abang tahu la isteri abang pandai masak."

Kejadian tersebut membuatkan saya semakin teruja untuk meneruskan perjalanan masakan tersebut.

Sesampai suami di kediaman saya, saya semakin teruja untuk menghidangkan makanan tersebut kepadanya. Sumpah, saya tidak menipu bahawa suami memuji masakan saya. Maaf kerana tiada bukti menyatakan bahawa nasi ayam itu sungguh sedap di tekak suami. Saya tidak sempat mengambil gambar kerana terlalu sibuk seorangan di dapur menyediakan hidangan tersebut. Sehingga malam menjelma pun, suami kata, sayang tak payah masak lagi la. Kita habiskan je nasi ayam ni. Sedap...

Malam minggu kami habiskan masa berdua di rumah. Ikutkan hati saya memang tidak mahu ke mana-mana kerana saya merasakan rugi jika tiada masa berdua-duaan. Tiba-tiba jam menunjukkan pukul 2 pagi dan suami pun berkata,

“Abang rasa macam nak keluar lah tengok malam minggu kat sini best tak.”

Saya buat muka pelik.

“Abang nak tengok apa pagi-pagi ni. Orang semua dah balik rumah dah.”

Suami pun berfikir sejenak seperti mengiyakan pendapat saya. Jadi, kami hanya teruskan sahaja tontonan tv hingga habis rancangan.

Hari Ahad punya rancangan mahu menonton Transformer II niatnya. Tapi suami seperti tiada mood untuk menunggu waktu masuk hingga 2 jam. Jadi, suami hanya memandu dan terus memandu tanpa arah, tanpa tahu ke mana dengan niat kita jalan-jalan je lah, katanya. Sampai lah, suami kata,

“Kita singgah Jusco Tebrau City nak tak? Kita tengok barang baby. Abang ingat nak cari Storeller.”

Wah, mestilah saya nak. Seronok dengar suami nak belanja barang baby lagi. Hasilnya, dapatlah saya sebuah stroreller yang sangat best sebab nanti saya dah tak penat lagi nak dukung baby kalau jalan-jalan. Ye ye ye.

Tapi sebaliknya berlaku. Keterujaan itu bukanlah berpihak kepada saya. Tetapi keterujaan itu telah berlaku dalam diri suami saya. Saya hanya melihat sahaja dari jauh, dia sangat cerewet, sangat banyak tanya, sangat teliti dalam memilih barangan tersebut. Buktinya, mari kita saksikan kejadian-kejadian berikut yang berlaku di rumah



>

3 comments:

jUst mE mYsElF n I said...

Wah sgt best shopin barang baby... nak jgk..nak jgk ... nak jgk

~aSFaLiZa~ said...

fatiha : ada gak stroller utk saiz ko. yg kete sorong wat angkut pasir tu. nak tak?

jUst mE mYsElF n I said...

as kau mmg jahat..sgt jht.. huhuhu... sampai hati surh naik keta sorong angkut pasir.. :P