LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sep 28, 2012

29.09.09

29.09.12

Happy 3rd birthday sayang.

Kita sambut awal sehari kat skul k.

Mama tak sempat buat entry speacial ni. Bz

Apa pun mama and ayah love u so much


*test update belog guna hp baru uols*

Sep 26, 2012

Tips Pikat Suami Dengan Air Tangan Isteri

Suami saya dah komplen sejak saya duduk Melaka, perut dia dah buncit gila!!!

Dulu perut dia tak macam ni.  Dia tak tahu apa punca. Huhuhuu!!!

Bini dok jauh salah. Bini depan mata salah!!! 

Tapi tak kisah la kan... Buncit buncit pun pasal bini nya ni cukup kasik makan. Laki pergi kerja, kita kat rumah pandai-pandai lah nak godek-godek dapur. 

Dulu masa kerja kat KL pun saya rajin jugak masak. Tapi sekarang kena lah lagi rajinnnn.... Takut kena riject kalau malas-malas masuk dapur.

Cuma kadang-kadang tu time saya malas ada jugak lah masa nya kita makan luar. Atau pun malas tu cuma sikit, saya masak je magie kot. Tapi magie ni saya rasa sebulan tak sekali kot. 


Dan saja lah nak sharing is caring buat semua. Ala benda basic je pun. Mak mak kita pun ajar benda yang sama. Sebab tu dulu arwah abah akan jadi pelik kalau tetiba makan benda tak sedap. Rupanya memang bukan air tangan bini dia (mak aku lew tew). Dan suami saya pun dah jadi macam tu sekarang ni. Kalau pergi rumah sesiapa, makan tak kena tekak dia, baru masuk kereta dah sok sak sok sek, tak sedap la... Huhuhuu


Saya pun bukan pandai masak sangat kot. Tapi suami kata tak pe. Janji sedap and boleh makan. Practice makes perfecto!!!



9 tips agar anda boleh terus mengikat tali perkahwinan anda dengan penuh bahagia melalui masakan ‘air tangan’ anda. 


1. Jangan jadikan alasan anda tidak tahu memasak. Keluarkan sedikit modal untuk pergi menghadiri kelas dan kursus masakan.   

2. Kerapkan menonton rancangan masakan yang ada di TV dan ambil nota. Kemudian terus anda cuba resipi yang anda dapat itu untuk mencuba memasaknya di dapur.
 
3. Beli dan baca buku masakan yang ada di pasaran.
 
4. Pada hujung minggu, anda boleh ajak suami anda untuk pergi membeli barang-barang dapur dan simpan stok untuk seminggu.
 
5. Jika anda penat, pujuk suami anda untuk turut membantu anda di dapur. Ini dapat mengeratkan lagi hubungan anda berdua.
 
6. Anda boleh bertanya sekali-sekala kepada suami anda apakah masakan yang dia teringin sangat untuk rasa. Cuba penuhi permintaan dia. Pasti dia akan bertambah-tambah sayang anda.
 
7. Jangan biarkan dapur anda langsung tidak berasap untuk jangka masa yang lama. Paling kurang pun anda boleh beli makanan sejuk beku seperti sosej, nugget, kentang-goreng, karipap frozen. Masak dan sediakan untuk suami anda.
 
8. Untuk menjimatkan masa, anda boleh sediakan sekali dulu bahan-bahan asas masakan seperti bawang dan cili kering yang siap dikisar. Simpan dalam peti ais kerana ia lebih tahan lama. Anda boleh pujuk minta bantuan dari suami anda untuk sama-sama membantu.
 
9. Dalam sehari, sesibuk mana anda pun, anda wajib meluangkan masa menyediakan masakan untuk suami anda.
 
Semoga tips-tips ini dapat membantu anda untuk terus ‘tambat’ perut suami anda dengan air tangan anda.
 



Malas nak cakap banyak la!!! Huhuhu. Lu pikir la sendiri!!!! 3 beranak beli bawang sampai seguni. Bukan nak buat kenduri pun. Nak seribu daya.... Harga bawang seguni bukannya mahal pun. Janji kat dapur dah ada bahan asas. Masak telur goreng kicap potong bawang pun ok what. Ingattt.. Jangan banyak sangat alasan nak masuk dapur ni (peringatan ni lebih kepada mengingatkan diri sendiri)

Asfaliza Berada di Blog Informasi Melayu Kini

Asfaliza telah berada di blog Informasi Melayu Kini


Itu sahaja... Sekian terima kasih kerana sudi membaca

Sep 25, 2012

Video Kemalangan Ngeri MITC



Memandang kan kemalangan di Simpang MITC semalam memang bunyi nya agak mengerikan, ramai yang agak cerita ni akan jadi berita utama pada hari ini.




Ada jugak diselitkan video kemalangan ngeri MITC tersebut

Sep 24, 2012

Kemalangan Ngeri Simpang MITC





Ini sahaja gambar kemalangan ngeri simpang MITC pada petang tadi yang ada sempat saya snap.


Lebih kurang pukul 5.30 petang suami sms saya kata, jangan lalu traffic light MITC sebab jem teruk. Ada kemalangan. Memang waktu-waktu ni lah saya keluar amek Rayyan Adam.


So, saya pun lalu jalan short cut. Lalu jalan dalam kat Kampung Tun Razak. Then keluar kat kilang Mamee tu kan. U turn terus ke Ayer Keroh. Tengok-tengok kat traffic light MITC tu jalan tutup. Ada polis jaga. So, masa ni sesiapa yang nak ke arah Jasin terpaksa masuk ke Mydin dulu then kena lalu dulu depan Taman Tasik Utama.


Bila dah amek Rayyan Adam of cos la saya nak patah balik ke rumah, nak tak nak kena jugak lalu traffic light tersebut kan. Nasib baik jalan ke arah Jasin dia bukak macam biasa. Tapi ada polis la yang jaga.


Jem memang teruk. Tapi saya still tak nampak lagi apa sebenarnya yang berlaku. Tak nak terlalu ghairah sangat pun. Dengan kita bawak anak kecik kat sebelah. Apa yang penting kita kena jaga diri kita supaya hati-hati lagi.


Ye la... Time macam ni boleh je nak jadi kejadian sondol menyondol.


Oh masa saya snap gambar ni, saya macam Ya Allah ramai nya penonton. Serius macam pesta. Itu yang dalam gambar hanya 1 simpang je nampak orang berhenti. Simpang lain lagiiiii ramai.... Memang keliling semua manusia.


Kemalangan ngeri MITC ni berlaku sebelah kanan gambar. Ya Allah!!! Memang ngeri!!!


Melibatkan 3 buah lori, beberapa buah kereta (saya tak pasti berapa), dan juga motor.




Saya upload lagi sekali gambar ni untuk menggambarkan kejadian sebenar kemalangan.


Punca sebenar dari salah satu lori besar yang mana break nya tak berfungsi. Lori tu lebih had muatan. Datangnya dari arah hadapan saya. Keadaan jalan menuruni bukit. Of cos la laju kan. Sebab turun bukit. Dengar kata nya sebab lori tu lari daripada JPJ. Ye la.. Memang katanya pun lebih muatan. Tengok gambar-gambar lain daripada sumber lain pun memang lori tu besar and banyak barang.


Tapi malang tak berbau, break tak berfungsi. Dan kebetulan lampu isyarat dari arah kiri gambar hijau. Sebuah kancil lalu betul-betul lalu depan lori. Lori cuba mengelak ke kanan gambar, tapi kena jugak. Dalam masa yang sama, kenderaan yang sedang menunggu lampu merah di kanan gambar juga menjadi mangsa keadaan. 






Dan di sini la... beberapa buah motor menjadi mangsa maut. 


Nasib baik kenderaan yang berada di kanan masa ni terdiri daripada 2 buah lori. Kira lori ni besar la kan. Kalau la lebih banyak motor and kereta kecik-kecik, memang tak tahu la berapa ramai lagi nyawa yang tergadai.


Antara mangsa kemalangan maut Simpang MITC ni ialah pemandu and kelindan lori tadi. Mangsa tersepit. Sebelum mati sempat kot cerita kat orang-orang yang cuba selamat kan mereka.


Mangsa dalam lori tersepit teruk dek kerana muatan lori yang telah mendak ke hadapan tempat duduk. Keadaan susah nak selamatkan mereka....


Dan dengar cerita lagi, mangsa yang naik motor tu tertimbus dengan lori pasir (lori pasir antara mangsa keadaan lori tadi jugak)


Serius saya tak tahu nak gambar kan apa yang saya rasa saat ini. Saya rasa takut. Saya rasa sedih sebab benda ni melibatkan kemalangan jiwa. Semuanya bercampur baur. Saya hari-hari lalu sini hantar anak pergi sekolah. Memang ini lah laluannya. Benda ni semua kita dah elak dan hati-hati. Tapi tengok!!! Ramai yang jadi mangsa keadaan.


Ye... Benda dah pun jadi. Bukan nak salah menyalah. Tapi tolong lah hati-hati. Awak yang salah. Kalau nak lari pun lari la. Siapa pun tak kisah. Tapi tolong jangan melibatkan kesalahan awak bersama orang lain yang tak bersalah.


Disebabkan perkara-perkara macam ni la, bila saya memandu, saya akan elak untuk berada dekat dengan kenderaan besar seperti lori dan bas. Tapi tu la... Kalau dah elak pun bukan kita boleh sangka dia nak datang dari mana...


Apa pun ucapan takziah dan Al-Fatihah buat mangsa yang beragama Islam. Semoga roh mereka dicucuri rahmat... Ammin...


Top Up Barang


Ini la barangan yang perlu di top up sebulan sekali untuk si bujang ke taska....


Selain daripada susu dan pampers, perkara di atas ialah perkara wajib setiap bulan.


Masa mula-mula hantar dia ke taska dulu kan, perkara paling saya sadis bila botol susu dia pun kena conteng dengan marker. Huh!!! Sayang wei botol susu tu teacher dia tulis nama dia pakai marker. Huhuhu...


Tapi sekarang tidak lagi.... Asalkan tak tertukar dengan budak lain punya, nak conteng pun conteng la....


Sebelum hantar ke taska, saya dah tulis siap-siap nama beliau dan di rumah lagi saya dah ingat kan kat dia yang barang ni semua dia punya. Kalau ada kawan pakai jangan bagi. Kalau kawan amik nangis kuat-kuat jangan bagi jugak. Hahahha!!! Gila kejam mak nya ajar macam ni


Oh ye, saya jugak ajar, kalau kawan buli, Rayyan Adam gigit je dia balik. Hahahha... Entah la, saya rasa perlu kot ajar macam ni untuk keselamatan dia. Takut jugak dia kena buli ke apa ke kan...

Novel-Novel Ahadiat Akashah




Memandangkan novel Ahadiat Akshah telah pun difilem kan lagi. Kali ni nak bagi tahu kat semua orang kampung yang saya ada sebahagian besar novel beliau.


Sangat tak sabar mahu pergi menonton Untuk 3 Hari. Tapi saya kecewa sangant-sangat rupanya novel Untuk 3 Hari tiada dalam simpanan saya. Frustttt!!!


Dan itu lah sahaja novel Ahadiat Akashah yang telah saya miliki sejak saya darjah 6 lagi. So tumbesaran saya di sekolah bergelumang dengan novel-novel beliau. Ye saya sangat suka baca novel-novel di atas secara berulang kali.


Saya memang seorang pembaca novel. Kenapa??? Tak percaya kah???


Kalau saya rajin saya upload lagi novel-novel dari penulis kegemaran saya ye. Saya bias bab penulis novel. Saya hanya akan baca novel dari penulis kegemaran saya sahaja. Once saya baca novel dia sedap sampai rasa macam nak makan, saya akan ulang-ulang baca novel tersebut dan akan cuba dapatkan novel lain dari penulis yang sama tersebut.


Pendek kata, saya ada taste saya sendiri la...Bukan main baca je. 


Hmmm... Jangan tak caya ye, saya boleh baca cerita yang sedih medih ni sampai nangis tau. Tak payah pergi jauh. Novel lagenda Budak Setan tu pun berjaya mengalirkan air mata saya ni.


Oh ye, novel adalah antara harta yang saya paling saya sayang sebagai koleksi peribadi saya. Saya sangat serik dan berdendam terhadap sesiapa yang pinjam novel saya tapi tak pulang.


Ramai ok yang pinjam tapi tak pulang. Tak kira la kawan ke, sedara mara ke.... Serius aku ingat sampai bila-bila korang tak pulang kan novel aku!!!!

Sep 23, 2012

Oreo Cupcake




Petang-petang Ahad ni terasa rajin membuak-buak sebab anak ngan suami 24 jam ada depan mata. Cuti lah katakan. Bahan-bahan pun semua ada je kat dapur tu.



Menggoogle la mencari resepi paling mudah. Cari punya cari, jumpa la resepi Mat Gebu... Sonang baitu!!! Dalam masa tak kurang 1 jam memang dah siap uols. Tak percaya??? Sila lah cuba....



Lain kali nak try yang guna cream cheese puloks. Itu pun kalau kerajinan itu sampai seperti hari ini. Huhuhu...

Sep 22, 2012

Meeting With Teacher

Rabu lepas we all jumpa pengetua taska ni. Ala-ala macam hari terbuka masa kat sekolah dulu lah kan...


Ye anak baru 3 tahun dah ada meeting-meeting bagai dengan teacher. Rasanya setakat ni kami macam tak salah memilih taska buat anak kami yang baru berusia 3 tahun tu ye.


We all masukkan Rayyan Adam kat sini Januari lepas. So sekarang hampir 9 bulan beliau bercampur gaul dengan kawan-kawan kat sekolah. Bukan sekolah betul pun... 


Now teacher nak jumpa lah mak bapak nak tahu jugak apa mak bapaknya punya komen pasal anaknya ni. Ada perubahan ke tak. Pandai ke tak. Ke sama je...


Mestilah ada perubahan. Rayyan Adam yang dulunya seorang yang tak nak berkawan, sekarang kalau jumpa budak baya-baya dia ok je dia nak bermain. Kalau dulu dia memang anti sosial.


Mula-mula hantar sekolah dulu, bukan main melalak lagi. Kalau mak nya ni nak lepas kan dia kat teacher, bukan main tarik baju kita semua. Tudung pun nak tercabut tau. Tapi sekarang drama-drama tu semua dah tak de dah. Kejap je u alls drama tu.


Serius, dulu kami tak caya tau teacher dia kata, tak pe puan... Kejap je dia macam ni. Nanti dia dah biasa ok je. Eh betul la. Dalam 3 bulan je dia dah ok. Dah keje diorg kan. Tahu la diorg nak handle budak-budak yang macam ni.



Then, soal disiplin... Rayyan Adam memang ada la disiplin dia sendiri. Contoh kalau hari cuti. Masa minum susu, dia akan masuk bilik baring kat tempat dia. Waimah dia tengah tengok cerita kartun masa tu. Sanggup je dia pergi baring kat bilik semata-mata nak lepaskan gian susu sebotol.



Tu semua kelebihan dia kat sekolah. Ada jugak lagi kurang nya. Contoh bab malu. Ya Allah budak ni memang pemalu tau. Dulu kitorg ingat dia ni takut dengan orang yang dia tak kenal. Tapi rasanya ni bukan takut. Report card dia pun cikgu komen dia ni pemalu. So, yang ni kena minta bantuan his teachers macam mana nak hilangkan kemaluan dia ni.


Rupanya, diorg dah ada plan. Rayyan Adam ni walaupun pemalu, tapi dia ada bakat terpendam. Dai suka berjoget dengan kawan-kawan dia. Kat sekolah memang la dia tak malu. Cuma ada certain part bila teacher tegur dia, dia akan tutup muka dengan tangan or sorokkan muka dia belakang kawan-kawan dia. Masa ni nasib lah siapa yang ada kat sebelah masa tu.


So, bulan 10 ni dia layak meyertai konsert akhir tahun kat mana tu lupa pulak saya nak  tanya. Tapi nanti masa konsert tu dia akan menari dengan group-group dia la. Ikut kan dia baru je 3 tahun kan. Yang saya tahu, kat sekolah dia ni budak yang umur 4 tahun baru start ada konsert bagai ni.


Cikgu pun bagi tahu la sebab nya... Sebabnya Rayyan Adam ni ada bakat. So diorang nak naikkan keyakinan kat budak ni supaya tak malu depan audience.


Satu lagi yang menjadi kerisauan kami laki bini telah pun kami ajukan kepada cikgu dia. Kitorg minta kerjasama pihak sekolah untuk ajar potty training untuk anak kami. Memang kami ada ajar. Tapi macam tak berkesan sangat sebab dia manja dengan kami. Dia ok je kencing or berak kat toilet. Tapi dia tetap nak pakai pampers.


Ni pun anak sulung la katakan. Tak de orang tua yang bantu kami waktu ni ajar dia lepas dari pampers. Mak saya pun kat kampung dah. So memang 100% semua kami buat sendiri.


Ye la ye la.... Awak-awak pun buat sendiri jugak and berjaya tak kecoh pun. Tapi kan dah kata... Ni belog saya.... Suka hati lah saya nak kecoh kat sini. Tak kacau belog awak pun..



Eh tapi kenapa ek we all nak hantar si kecik ni ke sekolah jugak. Walhal kan saya dah berenti keje. Of cos la ada full time nak jaga dia. Mestilah ada sebab kan...


Sebab paling utama ialah nak ajar dia cara bersosial. tanya lah sesiapa yang selalu jumpa dia. Memang tahap kemaluan dia sangat tinggi... Kat sekolah pun dia makin berdisiplin kan....


Dan betullah kata teacher dia. Betapa pentingnya pendidikan dari awal lagi. So, mana yang mampu kami buat kami akan buat. Apa pun memang kami or sesiapa pun mahu yang terbaik untuk anak mereka. Dan ingat.. Apa pun yang anak kita buat, kita mesti bantu dan sokong supaya mereka tak terbabas.



* Kami jumpa pengetua taska ni. Ada jugak cadangan kami yang kami usulkan untuk tambahbaik taska ni. Kalau kata benda ni dah jalan saya story mory lagi ye kat sini. Da....


Sep 18, 2012

Banana Chocolate Muffin


   
Sejak beberapa hari ni tekak meronta-ronta nak makan muffin pisang. Jadi menggoogle la kita mencarik resepi. Kebetulan rezeki... Akak suami kasik pisang pulak. Macam tahu-tahu je projek kita ni. Seronok tak terkata.


Maka lahir la Banana Chocolate Muffin seperti gambarajah di atas. Keluar je dari oven saya sudah hentam 2 bijji. Tak menyempat menunggu laki ngan anak balik rumah. 


Sedap!!! Wallah!!!


Saya memang suka apa sahaja jenis makanan berunsurkan pisang... Kecuali sayur pisang masak lemak. Kuih-muih, pengat ke, apam ke yang berkaitan dengan pisang, sila lah kasik saya sikit kalau awak buat. Ahaks!!!





Dah Hafal 1-10

Oh pejam celik pejam celik tak lama lagi lebih kurang 10 hari je lagi si kecik ni nak masuk 3 tahun. So apa plan mama nya untuk besday dia. Huhuhu. Tak de la gempak sangat kot. Tapi adalah plan nya kalau tak de aral melintang. Kecik-kecik je. Tak buat kat rumah pun. Kita-kita je. Huhu...


Bujang mama ni pun dah pergi sekolah. Harus lah ada perkembangan di sekolah kan. Ala sekolah main-main je pun. Taska aka nursery aka sekolah makan aka child care gitu.


Apa yang membanggakan mak bapak dia ni of cos la sebab dia dah hafal 1 sampai 10 in English. Tapi!!!!! Jangan harap lah sesiapa nak dengar nombor-nombor ni keluar dari mulut dia kalau kita suruh. Memang tak de bukti la nak tunjuk kat orang. Memang dalam mulut dia ada emas!!!


Hanya mak bapak dia je yang boleh dengar and teacher kat school. Lain orang jangan harap hokey.


Nombor yang dia kenal pulak cuma certain nombor je. Nombor 1 in Malay memang dia kenal sangat-sangat sebab teacher ajar 1 Malaysia kat school. Then nombor 2 and 5 in English.


We all pun tak nak paksa-paksa sangat kalau dia tak nak belajar. Umur dia pun baru 3 tahun. Dia tahu sikit-sikit macam ni pun dah kira ok dah.


Dalam masa yang sama ada teknik nak jinakkan dia pandai and suka belajar. Contohnya kalau nak tidur tu sambil-sambil dia khayal, we all suami isteri akan puji cakap dia pandaiii... Puji kaw kaw tau masa ni. Ha masa ni la dia menghafal apa yang kita ajar. Kalau dia tak nak sebut, kita kata.... Adam tak pandai. Mama lagi pandai. So, masa ni dia tergugat. Budak ni jenis nak kena jet baru dia nak buat. Kena puji.. Cakap dia pandai.... Baru dia ada mood.





Ya... Saya tahu. Anak orang lain sebaya dia ada lagi pandai dari Rayyan Adam. Tak pergi sekolah pun dah pandai dah. Mak bapak je yang ajar. Tak payah guna cikgu. Tapi ni kan blog saya. Ada aku kisah nak bagi tahu anak aku pandai kira.







Sep 14, 2012

Kenapa Apam Polka Dot Pecah



Ok akak nak buat entry berilimiah sikit hari ni. Huhhuhuu...


Bagi sesiapa yang barjinak-jinak untuk membuat apam polka dot. Mana yang bernasib baik and memang pandai akan terus berjaya. Bagi yang pernah mengalami masalah, mungkin entry ini boleh membantu mencari punca


Kenapa apam polka dot pecah?

Kenapa apam polka dot kembang?

Kenapa apam polka dot begini?


Jawapannya ialah...


Api yang terlalu besar
Api yang terlalu kuat
Apam yang dikukus terlalu lama



Apam polka dot perlu dikukus dengan api yang sederhana sahaja. Jika terlebih besar akan membuatkan apam yang dikukus pecah dan tak cantik. Tapi masih mengekalkan rasa yang sedap


Jawapan lain pula ialah kerana apam yang dikukus terlalu lama. Tempoh untuk mengukus hanya mengambil masa lebih kurang 10 minit sahaja. Jangan dibiarkan apam berada ada atas api terlalu lama.


Hope jawapan ini dapat membantu serba sedikit kepada pembaca




Sep 13, 2012

Suri Rumah




Assalamualaikum...


Ketika ini sedang bersiaran secara langsung sebagai suri rumah tangga sepenuh masa SAMBIL BEKERJA....


Yup.. Saya dah pun berhenti kerja. Cuba menyesuaikan diri lagi. Maklum lah dah 4 tahun bekerja sebelum ni. 


Pagi-pagi hantar si kecik ke sekolah. Tengah hari mencari ruang untuk rumah ku syurga ku. Buat apa yang patut... Mengemas. Memasak. Mencuci. Tidur. Huhuhu... Petang pulak amik si kecik dari sekolah. Tu lah rutin harian setakat ni


Dan dalam masa yang sama masih meneruskan projek membaking. Alhamdulilah rezeki orang order apam polka dot dan cupcake tak pernah putus setakat ni.


Nanti-nanti ada masa saya cerita hal bisnes dari dapur rumah saya ye...


Hope rezeki saya dan keluarga semakin bertambah dan dimurahkan. Semoga segala beban hutang piutang diringankan dan dipermudahkan jalan untuk membayarnya.... (hutang rumah... hutang kereta... hutang bil telefon...hutang astro). Huhuhu. Semuanya hutang kan...

Sep 6, 2012

Lupa Tahap Kronik

Ni cerita hal suami. Tapi bukan la bermakna nak canang hal rumah tangga. Just nak share or kot-kot kawan-kawan ada pendapat macam mana nak baik pulih penyakit suami saya yang saya rasa benda ni memang penyakit kot.



Bayang kan... (sila bayangkan..) Sejak we all kahwin, banyak perkara yang dia lupa melibatkan perkara yang merbahaya... Ni baru 4 tahun kahwin tau. Saya takut lama-lama saya jumpa yang macam-macam hal lagi. Nauzubillah

  • Puasa baru ni. Malam tu saya tidur awal dalam pukul 11.30 malam. memang tak tahan letih sangat-sangat. Kena tidur dulu sebab nanti pukul 4 pagi nak bangun siapkan juadah bersahur. So malam tu suami siapkan Rayyan Adam. Saya bangun pagi tu pukul 4 pergi dapur. Macam pelik. Kenapa rasa bahang sangat ni. Dapur nampak kelam. Rupanya suami masak air malam tu dekat-dekat pukul 12 malam lupa nak tutup api. Gila bayangkan hampir 5jam cerek air tu bertenggek atas api. Alhamdulilah tak jadi benda buruk. Cerek tak meletup. Jauh dari gas. Syukur sangat-sangat Tuhan selamat kan kami malam tu dari sebarang bencana. 

  • Ni baru raya pun jadi hal jugak. Kira fresh lagi la ceritanya. Dah plan dah minggu tu nak beraya ke Bangi. Kau dah tahu nak jalan jauh. Apa salah cek siap-siap apa yang patut kereta tu. Air ke. Minyak hitam ke. Ni dan-dan kita nak kunci pintu  rumah time tu la baru nak tengok air bagai. Ni memang perangai buruk dia. Geram tau. Sebelum ke Bangi tu saya nak hantar order apam polka dot dulu kat customer. Dalam perjalanan tu rasa macam ada langgar benda tau. Bunyi macam terpelanting. Ignore je la. Sebab dia drive pun tak rasa apa. Tup-tup, suami saya berenti kat pam minyak. pada hal dah isi minyak. Dia kata, dia rasa penutup tangki air tu tadi yang terpelanting sebab dia lupa nak tutup. Huh!!! Mahu tak hangin bini nya ni. Mula la masa ni dia gelabah. Nak patah balik. Pergi cari penutup tu atas jalan. Orang buat salah memang gelabah. Masa ni dia dah start drive secara merbahaya. Bini pulak ustazah pilihan. Memang kena tarbiyah la kan. Baru la slow bawak kereta tu. Alhamdulilah jumpa.

  • Ni satu lagi perangai. Sebelum tidur dia mesti hisap rokok kat dapur. Walhal kita ni dah tutup semua kan. Pintu... Tingkap. Tang dia hisap rokok kat dapur bukak tingkap tang tu yang bininya hangin. Mahu tak angin. Dah tahu buka tingkap tu bukan reti nak tutup balik. Eh dia selamba je la terus masuk bilik. Kita ni risau la orang mengendap rumah kita malam-malam time tidur. Dia sikit pun tak tahu nak risau. Selalu sangat kalau saya bangun kul 2-3 pagi tengok tingkap ternganga-nganga, masa tu saya suruh dia bangun pergi tutup. Gaduh pun gaduh la. Kena ajar sikit. Benda macam ni takkan kita nak jadi isteri solehah yang redha je apa laki buat. Bahaya wei.

  • Setakat lepas buat susu anak lupa tutup tin susu. Lupa tutup botol air. Hei tu biasa sangat la. Buat milo tengok-tengok milo dah keras. Lupa tutup. Dalam tangan je semua tu.

  • Lepas mandi lupa tutup air pun biasa...

  • Keluar rumah lupa tutup kipas, lampu, suis charger pun biasa...

  • Satu kes lagi ni ha. Luar biasa sikit. Keluar rumah. Terus jalan. Lupa tutup pintu semua. Selamba badak je kan. Sampai jiran call. Ye la. Jiran ni dok tengok pintu, grill, pagar semua ternganga. Dari hari cerah sampai ke gelap. Sah-sahla jiran ni syak something wrong. pencuri cuci kaki je la nak masuk rumah we all masa ni. Masa ni menggelabah pecut balik rumah bawak kereta macam orang gila. Plan A suruh dulu jiran lelaki tolong cekkan rumah and buka suis lampu. Huh!!! Memang ada pun jejak pencuri. Tapi tak sempat nak amik apa-apa. Rezeki terpijak orang kata. Tak de b arang yang hilang. Cuma pencuri sempat buka folder sijil-sijil we all je. Nak tengok resume lewtew. So bini yang ustazah pilihan ni pun start la mentarbiyah suami tercinta ni. 


Agak-agak la kan. Kronik ke tak suami saya ni. Penyakit ke apa namanya ni. Kalau betul penyakit, ada ke tempat nak merawat. Ada ke klinik or hospital yang ada doktor pakar sakit lupa. Sakit jiwa aku tahu la. Ke benda ni kategori sakit jiwa. Muahhahaha!!! Tapi serius saya nak tahu kalau ada ubatnya. Saya takut makin lama makin kronik and mendatangkan bahaya kat family kami. Buat nya dia lupa dia ada anak bini. Tak ke bahaya namanya tu!!!

Ikan Bakar Parameswara

Hari Selasa Puan dapur adalah pemalas. Berusaha  memujuk Tuan dapur makan di luar. Jalan punya jalan sampai lah kami ke Pernu. Tak de niat pun nak makan ikan bakar. Tapi boleh pulak kereta parking kat kedai ikan bakar. Entah. Taram je la.


Prosesnya macam biasalah kalau kedai ikan bakar ni. Pilih ikan, timbang and order nak masak apa. We all amik ikan siakap paling kecik. Order masak 3 rasa. Sotong amik untuk sorang makan goreng tepung. Baby kailan kecik. Tu je la kot....



Ikan Bakar Parameswara. Parameswara kau nama menahan


Yang ni buah ni konfiden je we all ingat free. Ye la. Tak order. Tapi ada orang hantar. Tengok semua meja ada. Huhuhu. Gila jakun. Rupanya bukan free hokey. 4 hengget sepinggan. Kalau tahu tak makan. Ye la. Saya ni bukan suka makan buah sangat kot. Memang tak habis pun makan buah ni. Geram la tengok strategi diorg ni meniaga.  Kita tak order tak payah la hantar kot. Ni main letak je kat meja. Huh!!!



Tak faham kenapa kedai makan ikan bakar kat Melaka kebanyakannya akan ada nasi lemak sebagai menu utama nak makan dengan ikan bakar. Tak kena je kan



Ni pun macam tak puas hati gak kot. Ke aku yang jakun. Kita order masak 3 rasa dulu-dulu mana ada orang letak lada hitam kan. Ni memang terserlah rasa lada hitam. Tengok gambar pun dah tahu memang banyak lada hitam dia letak. Spoil tau nafsu ni




Ni boleh la... Sotong goreng tepung. Boleh la....


Kitaorg ni memang jarang makan ikan bakar sebab suami saya kurang suka makan ikan bakar yang bulat-bulat dibakar and makan dengan air asam tu. So memandangkan suami tak suka. Dan sebab tu la ikan tu we all order masak 3 rasa. Suami memang tak nak ikan bakar. So jarang la masuk tempat yang cenggini. Tu yang kalau nak order macam tercangak-cangak macam orang jakun. 



Bil semua sekali RM53.50. Diskaun 50 sen.. Jadikla... Apa pun sedap la makannya. Habis je we all makan. Lapar kot. Huhuhu

Sep 5, 2012

Cerita raya Kedua @ Myhometown

So raya kedua maka berangkat la kami 3 beranak ke tanah tumpah darah ku yang tercinta ke negeri palin selatan tanah air.


Kalau hari biasa we all guna laluan AMJ je. Memandangkan raya. Sanak saudara pun telah lama menanti. Maka laluan highway PLUS menjadi keutamaan. Sejam saja sudah sampai destinasi. Alhamdulilah


Rombongan Cik Kiah beraya secara laju-laju supaya semua rumah dapat pergi. 10 minit je 1 rumah. Yes!!! We all mencapai target. Eh memang betul tau ni rombongan Cik Kiah. Pasal nama mak iols Rokiah. Kau hado?


Paling lama we all duduk kat rumah my abang sulung. Semua pun buat macam rumah sendiri. Ada kebun kat belakang nun tu pun semua buat macam kebun sendiri. Habis penuh bonet masing-masing dengan buah kelapa.



Dan gambar di bawah diambil secara rawak untuk dimuatnaik dalam blog ni. Gambar adalah banyak dan malas nak edit. Sila la tonton....




Laki i nak tunjuk skill pancung kepala


Masa ni orang kampung tenga baraan. Cepat-cepat nak amik gambo backgroud rombongan baraan tersebut



Mak sedara dengan budak-budak gedik ni


Dah puas ditaram kelapa kat belakang. Pindah pergi pokok lain pulak



Dengan mykakak. Disuruh saya duduk depan sebab dia tak nak nampak gemokkkk



Budak kecik ni masih dalam mood demam. Moody. Badmood. Dan seangkatan dengannya. Rambut dia macam rambut pekan kan???? Sangat geram dengan mamak tu buat rambut anak aku cenggini. Hihs!!!







Sama tak muka weols


Beliau adalah demam. Sepanjang masa merengek. Tapi bukan menangis melalak tau. Badan dia dedor. Tak de mood nak main dengan sepupu-sepupu semua



Adik beradik mak time ni datang beraya tengok mak








Ini lah anak cucu Cik Kiah. Sayang sangat-sangat kat semua. Selamat Hari Raya!!!




Sep 3, 2012

Rayyan Adam First Time in Komuter

Weekend lepas we all anak beranak beraya ke Bangi sekali arung baraya ke KL la.


Kebetulan rumah my BIL ni memang dekat sangat-sangat dengan stesen komuter Bangi. Plan nak bawak budak kecik ni dah lama dah. Nak bawak beliau jalan-jalan merasa naik train. Tapi selalu nya banyak kekangan.


Now kata suami tak moh tangguh-tangguh. Kita bawak kejap je. Dari Bangi ke Kajang. Then patah balik dari Kajang ke Bangi. Ala-ala pelancong u alass. Serius mak bapak dah lama gila tak naik komuter ni sejak kawen. Bujang-bujang dulu memang la naik. Itu pun sebelum beli kereta sendiri. 


Terkial-kial jugak la nak beli tiket. Nasib baik turn kitorg dapat naik coach yang baru tu. Saya ingat nak naik coach wanita tu. Tapi macam kesian lak kat lelaki 2 orang ni berdua je. Huhuu...



Belah sana penumpang tu semua nak ke arah Seremban



Tunggu train






Tengok belakang tu. Ramai indon n orang luar je tau kat dalam komuter ni.









 

Apa pun, Rayyan Adam sangat exited dapat naik train. Masa nak balik mengamuk-ngamuk nak naik lagi. Bila sampai kat kereta, dia bengang sebab Eli dia kena tinggal. Nak jugak ajak naik train lagi nak bawak Eli. Hish!!!


Ok la, saya nak komplen pasal komuter ni macam tak de secure tau. Beli tiket, tapi tiket tu tak de pengesahan dari sesiapa pun. Kalau dulu kan pakai mesin kan. Tapi ni penumpang bebas je keluar masuk kat bahagian tepi. Pegawai pun tak de nak cek tiket tu. Pendek kata, tak beli tiket pun tak pe. Bukan orang tahu pun. Tapi tak tahu la kalau stesen yang lain ok je.


Coach baru ni best jugak la. Orang jakun macam saya boleh la kata coach baru ni canggih. Siap ada tv bagai. Ok la. Air cond pun sejuk. Tapi tak tahu la kalau ramai orang dah tak rasa air cond nya.


Lepas ni ada plan lagi nak naik komuter ni untuk long journey. Jauh sikit nak bawak si kecik ni. Insyallah..