LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Jun 29, 2012

Ilusi Je Kot

Saya tak tahu la benda ni ilusi atau pun perasaan saya yang ngada-ngada. 


Macam ni. Saya dah 6 bulan free daripada sebarang ubat perancang keluarga. Oh ye. Sejak Rayyan Adam 3 bulan lagi saya dah start amik depo yang cucuk 3 bulan sekali. Tak pernah miss tau.


So 6 bulan lepas saya dah stop. Tapi!!! Dah 3 bulan tak period. Wow!!! Huhuhu. Dah cek dah pun. Negatif.


Bila keputusan nya negatif, saya pergi pulak klinik. Refer pada doktor and nurse pun dah cek urine saya sekali lagi. Still negatif. So, doktor explain la kan, biasa nya hormon tubuh badan akan bercelaru sedikit bila kita start or stop ubat family planning ni.


Hmm... tu saya tahu kot sebab saya memang dah survey hal-hal yang macam ni.


Nurse pulak cakap kat saya cenggini... Kadang-kadang dik, benda ni tak boleh percaya sangat (urine test). Ada kes tu dik, tiba-tiba je rasa ada benda gerak kat perut. Adik jaga-jaga je la.


Lepas tu kan, saya macam cuak la kan sebab memang tak period lagi ni. Perasaannya macam ada benda gerak-gerak kat perut sebelah kiri ni. Ke ilusi je. Ke perasan je aku ni. Ke berangan... Tapi saya memang rasa ada bedna gerak tau dalam perut ni. Muahahhaha!!!!


Dah gian sangat nak beranak kecik ni


Eh tapi betul ke ada kes yang dia ingat dia tak mengandung. Tapi tiba-tiba je ada benda gerak dalam perut. Seram je kan...

Jun 28, 2012

Nama Penuh

Ok macam ni. Entry ni saja je lah untuk simpanan diri sendiri.


Maksud saya dengan tajuk nama penuh ialah panggilan untuk nama seseorang tidak salah rasanya kita panggil nama nya dengan nama penuh yang ada dalam IC kan?


Biasanya parents akan bagi nama yang ada makna baik-baik untuk anak-anak mereka. Ada tu berjela-jela panjang nya. Sedap-sedap pulak tu. Sayangnya nama yang dipanggil untuk panggilan seharian tidak mendatangkan makna yang sebenar.


Contohnya, macam saya lah. Nama penuh simpel. Asfaliza. Ada orang panggil Asfa. Ada orang panggil As. Dan ada orang panggil Liza. But, yang saya tahu hanya Asfa yang mendatangkan makna yang baik dalam Bahasa Arab. Selain daripada tu memang tak de makna. 


Macam suami saya jugak. Nama pun dah pendek dan simple. Tapi orang hanya panggil Bad sahaja.


Ini hanyalah sekadar apa yang saya sedang praktik kan untuk anak saya sahaja. Terpulanglah pada masing-masing punya cara kan. Macam pada pendapat saya, saya lebih ke arah untuk memanggil Rayyan Adam dengan nama penuhnya. Walaupun kedua-dua nama beliau ada makna tersendiri. Tapi saya suka sebab saya nak kedua-dua nama itu tidak rugi.


Tidak rugi pada saya, maksud nya, kata lah, saya letak Muhammad Rayyan Adam, tapi saya hanya panggil Adam atau lebih pendek Dam. Tak ke rugi dua nama yang lain tu tadi.


Sebab tu kalau ada orang tanya, siapa nama anak? Saya akan jawab Rayyan Adam. Lepas tu orang tu tanya lagi, nak panggil apa ni. Saya jawab Rayyan Adam. Dan orang tu membuat muka pelik.


Ye, sejak Rayyan Adam lahir saya memang akan memanggil nama penuh nya. Kecuali kalau saya malas. Tapi yang kecuali tu boleh dikira kot. 


Cumanya, family members lain memang panggil dia Adam and bila dia kat school, teachers and his friends call him Rayyan. 


Kami suami isteri dah sepakat if Rayyan Adam dapat adik, adiknya akan panggil dia sebagai Abang Long. Itu hanya panggilan dari adik-adiknya je la. Sebagai tanda hormat dan menunjukkan pangkat sahaja. Bukan kah budaya Melayu penuh dengan adat sopan santun menghormati orang yang lebih tua.


Kalau ada rezeki Rayyan Adam dapat adik, saya cuba jugak untuk memberi nama yang mempunyai makna yang baik-baik. Dan kami akan membuat benda yang sama untuk memanggilnya dengan nama penuh supaya salah satu nama tak rugi sebab tidak digunakan. Insyallah...


Jun 27, 2012

Air

Gambar dari Atuk Google

Saya ni orangnya tak suka minum air sangat. Bukan tak suka la. I mean saya takkan minum air untuk sesuka hati. Saya akan minum air bila perlu je. 


Contoh nya bila saya makan, saya akan berulamkan air. Dan bila saya berlari, of course la saya akan haus. Ha masa ni la saya akan cari air. Pendek kata kalau hari tu saya makan 2 kali, maknanya hanya 2 gelas je la saya minum air. Hmmm, kebanyakan air yang saya minum tu air manis. Jarang sangat saya minum air kosong.


Macam kalau penat berlebihan pun saya akan cari air. Namanya nak minum air saja-saja tu bukan saya.


Tak tahu la kenapa. Saya tahu benda ni akan memudaratkan kesihatan saya. Saya sedar. Tapi entah bila nak berubah. Suami dah pesan, setiap pagi bangun tidur, minum dulu air masak seteguk dua. Tapi saya degil. Kawan-kawan pun ada bagi tazkirah. Tapi benda ni semua saya anggap tak penting.


Waimah masa mengandungkan Rayyan Adam dulu pun, sehari tak sampai 5 gelas pun saya minum. 


Dan disebabkan saya tak suka sangat minum air, kulit saya jenis kulit yang kering. Saya harap saya boleh berubah. Saya tak suka sebenarnya berkeadaan begini. Tapi kalau bukan diri sendiri yang merubah, siapa lagi yang nak  bantu kan.


Kerja Kotor

Semenjak kerja kat tempat baru ni, tangan banyak bergelumang dengan benda kotor. Huhuhu!!! Nagda-ngada ye tak boleh kotor sikit. Ala... Bukan komplen pun. Saja je nak tepek kat sini buat kenang-kenangan


Ye la.. Dulu kat tempat lama lain. Kat tempat baru lain. Dulu eksekutip. Sekarang kerani cabuk. Muahahhaha!!! Dulu ramai kawan. Sekarang belum ramai kawan. Dulu bos macam tu. Sekarang bos cenggini. Eh?


Actly, tak kisah pun kerja macam ni. Banyak benda yang saya belajar tau. Kat tempat kerja tangan bergelumang dengan color ink. Kat rumah tanagn bergelumang dengan color apam polka dot. Tak gitu? Multitasking orang kata


Apa pun yang penting, rezeki yang dicari itu tidak kotor. Halalantoyiba orang Arab kata. Ingat!!! Jangan makan harta orang. Makin kita suka makan harta haram hak milik orang lain, makin susah la rezeki tu nak masuk dalam keluarga kita. Patutnya perut buncit sebab makan makanan sedap-sedap, tapi buncit tu sebab makanan yang sedap-sedap tu hasil dari titik peluh orang lain yang tidak dibayar.


Renung-renungkan dan selamat beramal....



Jun 25, 2012

Jurujual Yang Merbahaya

Petang Sabtu lepas lebih kurang jam 5.30 petang sedang saya bersantai-santai dalam rumah, tiba-tiba mak panggil. Mak cakap ada orang datang


Saya tengok memang betul ada orang yang tak dikenali sudah berada di hadapan pintu rumah. Mujur waktu itu grill berkunci. Kebetulan suami balik kerja lambat pulak.


Seorang perempuan muda menghulurkan salam. Saya tidak membalas huluran salam itu. Dia mengulurkan tangannya melalui grill yang berkunci. Cuba untuk membuka pintu grill tersebut


Bertanyakan, ada tak kawan dia datang semalam untuk tunjuk satu sampel apa entah. Saya tak kuasa nak tahu sampel apa. Cuma saya sedang berfikir tentang keselamatan kami semua sebab perempuan ni saya tak kenal. Dengan sewenangnya dia berkata, bukak la pintu ni dulu kak. Oh no!!! Saya langsung tidak mendekatkan diri pada pintu tersebut



Saya tak nak langsung membalas salam dia sebab saya khuatir tentang benda yang bukan-bukan. Antara nya saya takut saya dipukau melalui sentuhan. Kedua nya jika saya dengan berani membuka pintu, saya takut saya diserang jika perempuan itu datang bukan dengan maksud sebenar. Sebab nya di luar pagar rumah ada 2 orang lagi temannya menunggu dalam kereta. Jadi lebih baik saya berhati-hati dengan segala kemungkinan.



Ok memang salah saya sebab saya tidak mengunci pagar. Tapi saya sangat marah sebab perempuan ni kurang ajar masuk dalam pagar rumah saya tanpa izin. Apa salah nya kau bagi salam dari luar pagar sahaja sampai tuan rumah sedar engkau ada di luar.



Dan lagi kurang ajar bila kau cuba untuk membuka grill walaupun kau tahu grill tu berkunci. Bila saya tak nak balas salam dia, dia keluar menuju ke kereta sambil memaki saya cakap saya BODOH!!!



Dua kali dia panggil saya BODOH!!!



Aku bukan bodoh ok!!! Aku bertindak mengikut apa yang telah terjadi pada arwah nenek aku dan juga apa yang terjadi pada kawan baik aku. Sebab tu aku bertindak PANDAI dengan tidak menyentuh tangan engkau dan juga tidak membuka pintu gril aku.



Jadi memang tak salah la saya salah sangka. Kalau dia berniat baik, kenapa dia memaki saya??? Kalau dia betul datang untuk menjual, kenapa dua kali dia menempik cakap saya bodoh???



Arwah nenek saya pernah dipukau dan barang kemas yang ada dalam rumah hilang sekelip mata sahaja. Nak dijadikan cerita, ada seorang lelaki bertanya kan arwah kat mana rumah tukang urut. Dia cakap, tangan dia sakit sangat. Nenek saya memang tak buka satu pintu pun. Mereka bercakap melalui tingkap.



Tapi lelaki ni cakap yang tangan dia sakit sangat. Dia minta tolong nenek saya urut kan sikit je. Nenek ni pun tak sampai hati. Ye lah. Orang tua....Masa sentuhan ni berlaku la, nenek saya dah tak sedar apa yang berlaku. Sedar-sedar segala barang kemas nya dah hilang. Pada hal arwah nenek saya ni urut tangan lelaki tu kat tingkap je tau.



Kedua pulak jadi pada kawan baik saya. Masa tu kami duduk rumah sewa. Kebetulan saya tak de kat rumah. Kawan saya tu tinggal sorang. Ada sorang perempuan datang, kata nya nak cari rumah sewa. Walhal kami tak de pun plan nak cari housemate lain. Tapi benda ni semua tak sedar. Kawan saya pun pelawa masuk dalam rumah. Tetamu yang tak diundang tadi yang konon-kononnya nak cari rumah sewa tengok-tengok sekitar rumah (ye la... konon kata nak sewa rumah kan)



Maybe tak de barang berharga yang nak dirompaknya. Kawan saya kebetulan nak call saya , habis kredit. Si tetamu tak diundang ni pun mempelawa naik keretanya pergi 7E sebab nak beli kredit. Bila dah sampai 7E, kawan saya menonong keluar kereta, dan hand fon nya dibiarkan dalam kereta.



Tiba-tiba kawan saya terpinga-pinga. Ingat balik apa yang terjadi. Hand fon takde kat tangan. Kereta tetamu tadi pun dah lesap.



Benda-benda macam ni la buat pengajaran kat saya. Mujur saya boleh berfikir. Jurujual sekalian alam.... Ingat la. Sekarang ni bukan macam dulu lagi nak buat direct selling dari rumah ke rumah. Semua barang sekarang dah mudah sangat nak dapat kat mana-mana pasaraya. Harga pun lebih kurang sama dengan apa yang kamu jual. Jadi tak payah la nak menakutkan tuan rumah dengan jualan anda dan cara anda menjual.



Selepas kejadian, se-maksimum mungkin saya cuba untuk menjaga keselamatan keluarga kami dan berhati-hati jika suami saya tiada di rumah dengan tidak sewenang-wenang nya membuka kunci rumah. Zaman sekarang, nak duduk dalam rumah sendiri pun tak tenteram dibuatnya. Walaupun pada hari siang. Jahat betullah manusia ni kan


Jun 23, 2012

Dejavu Di Kinabalu





Eh sula la cerita ni. Suka sangat........ 


Saya balik kerja pukul 7. So kalau dah pukul 7 memang berkejar-kejaran la atas jalan raya nak tengok Aqashah and Tiz.  Patut nya orang kejar kan nak sembahyang maghrib!!!!


Tak pernah miss tau. Cuma miss beberapa minit je la. Hmmm kalau tengok cerita ni kan teringat la zaman-zaman kita bercinta dulu. Tersengeh-sengeh sorang-sorang.


Cerita ni suami saya dah boleh tahu dah macam mana jalan cerita nya. We all kan pengarah terbaik cerita Melayu. Ala... conform la si Tiz tu pakai jantung Inara. Konon la lepas pemindahan jantung, kelakuan terus berubah. Konon ikut perangai pemilik asal jantung tu. Huh!!!!


Saya paling suka part jantung Tiz berdebar-debar. 


Eceh eceh. Dulu kita kan, kalau time berdating, beberapa hari sebelum dating dah berdebar-debar tau. Alahai.... Tak keruan tau hati ni. Bila ingat nak jumpa je, memang tak menentu degupan jantung.


Lepas tu kan ada ayat Aqashah yang dia cakap, kalau kita cinta kat seseorang, kita takkan berani nak tatap mata nya. Yeza... Of cos u allll. Dulu time jumpa, seluruh jantung ni gugur. Mata tak berani nak tatap matanya. Cewah!!!! Masa tu suami suka cabar saya tatap mata nya. Hahahahhahaha!!!! I gigil u nak tatap mata u lama-lama. Takut terkena panahan asmara!!!


Ni baru berapa episod aku dah tak keruan ingat saat-saat bercinta. Huhuhu. Dah la sekarang ni baru nak merasa duduk bersama sebagai suami isteri. Macam pengantin baru u allsss. Best nya hari-harii dapat peluk.


Ok lari topik. Eh tapi cerita ni memang best tau. Nak-nak pengarah nya Erma Fatimah. Dan penerbitnya kakak ipar Siti Nurhaliza. Pelakon pulak semua mantap-mantap. Cuma saya tak suka pelakon yang jadi tunang Tiz tu. Dia tak best la. Dia macam ala-ala bapok. Tak sesuai kot nak jadi pengarah urusan yang berjaya macam dalam cerita tu.


Lagu nya pun sedappppppppppppp sangattttt!!!


Masa taip entry ni tengah dengar lagu tu tauuuuu. Amik mood orang kata. Lepas ni nak sambung tengok ulang tayang cerita nya kat tonton. Daaaaa!!!

Jun 22, 2012

Kandungan Gula Dalam Badan Mak Kurang



Kandungan gula dalam darah  mak sekarang ni kurang sangat-sangat. Mak memang letih je sejak dua menjak ni. Saya memang paksa mak makan. Mak makan sebab dia pun tak nak badan dia sakit and susah kan siapa-siapa.


Tapi what to do. Gula dalam badan mak tetap kurang.





Ini gambar semalam. 


Bacaan pertama selepas sarapan pagi ialah 2.9
Bacaan kedua selepas minum milo di klinik 2.8
Bacaan ketiga selepas masuk 1 dos ubat ialah 2.7
Bacaan keempat selepas masuk 5 dos ubat semakin menurun iaitu 1.9
 

Masa bacaan gula mak semakin menurun, nurse macam pelik dan mula riuh rendah. Tapi saya dengan hemah nya menegur supaya tidak bercakap tentang masalah ni depan mak saya. Saya takut mak saya panik. Bila mak panik, takut benda lain pulak yang jadi dalam badan dia. Mujur nurse semua mengerti.


Alhamdulilah nurse di Klinik Kesihatan Kemendor semuanya baik. Semua nya bagi layanan yang baik buat mak saya dan diri saya sendiri. Malah ada yang menawarkan untuk saya rehat dalam bilik lain sebab Rayyan Adam dah mula mengantuk dan meragam. Terima kasih semua atas layanan anda. Termasuk juga doktor yang minta maaf pada saya sebab untuk urus kan mak mengambil masa hampir sehari. Dan doktor minta maaf sebab buat anak saya sampai letih. Semoga Tuhan dapat membalas jasa kalian dengan sebaik-baik balasan dengan tugas murni anda semua.


Doktor decide nak masuk air. Sementara masuk air tu saya bagi roti and air soya sebab mak dah mula lapar.


Selepas tu bacaan gula mak mula naik iaitu 6


Now kena cek setiap hari pulak untuk pantau gula mak. 


Pagi tadi dah cek, tetap sama. Hanya 3 sahaja. Hmmmm saya cuba bertenang. Petang ni akan cek sekali lagi. Dan kalau keadaannya sama, maybe saya akan hantar mak ke hospital untuk pantauan yang lebih setiap masa.



Ya Allah Ya Tuhan, hanya pada Mu aku memohon. Semoga urusan aku untuk memberikan yang terbaik buat ibu ku dipermudahkan. Jangan lah Engkau menurun kan setiap semangat aku yang ada. 


Dan semoga orang-orang di sekeliling ku memahami situasi yang sedang berlaku. Semoga mereka semua bertimbang rasa atas setiap perkara. 


Jangan lah Engkau mematahkan semangat ku hanya kerana aku kecewa dengan diri sendiri. Jadikan lah aku anak yang terbaik sementara peluang dan ruang yang telah Engkau ciptakan untuk aku.....


Dan dalam masa yang sama, Engkau jadi kan lah aku isteri, mama dan pekerja yang baik untuk mereka... Sesungguhnya aku lemah tanpa kekuatan dari Mu Ya Allah....


Jun 20, 2012

Buah Naga




Ni sesaja beli sebab nak sedap kan tekak mak. Mak sekarang susah betul nak makan. Tu sebab badan jadi lemah tak bermaya. Selalu saya akan paksa makan apa je yang ada kat rumah tu. Kena tazkirah dulu kat telinga nya. Kalau tak memang dia suka layan kan badan dia and perasaan yang tak nak makan  tu. Geram la kita ni. Karang sakit lagi susah.



So, kalau ada benda yang dia suka, saya akan beli la. Bila kita dah beli mesti dia nak tak nak kena makan jugak. Ye lah.. Mak ni jenis nak jaga hati anak-anak jugak. Anak-anak dah susah payah sediakan, dia makan jugak walau sikit.



Mak kena sihat-sihat je tau. Jangan nak fikir-fikir sangat hal dunia and anak-anak ni. 

Jun 19, 2012

Cerita Tak Best

Ada 2 cerita tak best 


Cerita Satu

Ada satu kedai Restoren Arab tempat saya kerja ni. Mula-mula kerja dulu ada jugak la membeli kebab. Kali ketiga beli, first time berurusan dengan mamat ni la kan.


Hmmm... entah la. Gatal kot. Bila dia bertanya dan berkata yang bukan-bukan saya jadi takut nak membeli lagi. Ini bukan la sebab saya perasan saya lawa atau sebagai nya. Tapi please... Lelaki di luar sana, tolong hormat orang perempuan boleh tak.


Ye saya tahu saya ni memang tak hot pun. Lawa ke, cantik ke, semuanya tidak. Tapi sila hormati perempuan. Bila saya kata saya dah kahwin and ada anak, perlukan kamu lalu di depan saya sambil suwit-suwit???? Itu namanya kurang ajar!!!


Perkara ini sudah pun diajukan kepada suami saya, dan suami saya marah!!! Marah dalam keadaan memaki. Tapi bukan lah suami saya marah direct. Cuma marah la sebab bini dia kena kacau. Kalau benda ni berlarutan menjadi lebih teruk, mungkin suami saya akan bersemuka la kot. Minta-minta la takde benda tak elok.


Sudah nya, sorang customer engkau iaitu aku sudah lari seorang. Kan ke rugi namanya tu. Dah la kebab tu sedap dan harganya cuma RM5 dan sangat memadai untuk menampung perut aku sehingga ke petang.



Cerita Dua :


Ada sorang budak sekolah nak hantar netbook untuk format. Yea rite... Standard price RM40 and student price RM35.


Tapi tu la dik... Akak pun tak tahu nak kasi awak harga yang mana. Awak datang ke sini sambil di jari awak ada sebatang rokok yang berasap. Seolah-olah awak sangat dewasa. Walhal awak lagi pendek daripada akak yang memang pendek tak tinggi-tinggi ni dik.


Budak sekolah ni siap cakap, nak cepat ni kak. Nak buat kerja kursus. Alahai... Nasib baik awak cakap nak buat kerja kurus. Tapi tak kena gaya la dik. Awak pegang rokok tu cukup akak tak berkenan. Ye la. Dengan saiz badan semua. Lain la kalau awak dah dewasa. Tak de nya akak heran dik...

 

Kambing Bakar Tempayaki Batu Berendam

Jumaat lepas mengambil kesempatan ber lunch bersama suami tercinta.


Meround la kat area Batu Berendam. Suami park motor kat kedai Coconut Shake yang sedap tu. Rupanya kat sebelah nya tu ada satu kedai Melayu jual Nasi Kambing Panggang. 


Kedai nya tepi jalan je. Kambing nya dibakar pun kat tepi jalan je. Oh ayam nya dibakar dalam tempayan tau. Unik la kan menu dia.


Saya order set Nasi Kambing Bakar Tempayaki + Air Barli = RM 12
Suami order set Nasi Ayam Bakar + Air Barli = RM 6


Nasi Ayam Bakar



Nasi Kambing Bakar Tempayaki



Air Barli Ais




Lokasi : Betul-betul bersebelahan dengan kedai coconut shake Batu Berendam

Owner : 100 % Melayu bukan Arab


Komen positif : Sedap wei!!! Serius sedap. Ayam sedap. Kambing pun sedap. Sos dia semua sedap. Sos lada hitam. Sos cili semua sedap. Harga pun mampu beli la...


Komen negatif : Ni kalau tuan punya kedai baca boleh la baca like komen membina ye. Nasi nya sikit la. Suami saya yang tak kuat makan pun kata tak cukup untuk tampung perut dia. Kuantiti lauk semua ok. Memadai. Tapi nasi sikit. Kuantiti nasi kena la memadai dengan harga dan lokasi. Lokasi pun bukan ada air cond pun. Tepi jalan je kot.



So orang Melaka... Sila-sila la cuba kedai ni. Pasti anda tak menyesal. Pesanan free dari saya. Huhuhuhu. SEDAP!!!!


Ikan Singgang Kelantan Style

Semalam tak tahu kenapa nafsu untuk makan ikan masak singgang Kelantan style sangat la membuak-buak. Sebanar nya tak tahu pun beza Kelantan or Terengganu stlye. Pada hal dulu masa duduk Terengganu tak de pulak nak makan sangat lauk ni. Rasa-rasa nya memang tak makan kot.


Nak kata mengandung, tak mengandung. Tapi nak makan sangat. Maybe faktor lapar la kot.


Maka nya bermesej-mesej la dengan kengkawan yang berasal dari Kelantan bertanyakan resepi. Nasib baik jugak saya tanya. Kalau saya tak tanya, saya nak hentam je letak halia, serai and air asam jawa. Rupa-rupanya secret resepinya ialah lengkuas and asam keping.


Kata Dayah, kalau kau letak air asam jawa nanti keruh la kuah nya. Ye tak ye jugak ek. Bukan ke kuah singgang tu putih je. Lepas tu Nor pulak kata, jangan letak serai. Nanti rasa dia tak sedap. Ye kan je la..... Suzie punya resepi pulak ada letak budu bagai. Idok la saya ini memakan budu. Huhuhuu!!!!



Ok dah siap. Rasa macam ajaib sebab kejap sangat tau masak lauk ni. Maybe sebab tak de aktiviti mengisar bawang and lada bagai kot. Tu yang saya rasa ringkas nya.... Ikan pun memang dah siap siang semua. Ikan tu suami saya yang siang tau. Best kan dapat suami yang ringan tulang nya.




Ni of coz la hidangan untuk si bujang. Sementara ayah nya kat surau lagi, mama memang kasik dia makan dulu siap-siap. Ayah balik baru la we all makan bersama





OK!!! Ni makan dia. Suami saya orang Melaka. Bukan orang pantai timur. Dia tak boleh belah lauk ni. Dia nak jugak makan dengan kicap. Dia kata, ni makan ikan dengan air ke apa ni. Huhuhuuhu!!!!!!




Honestly, hanya saya seorang sahaja yang menikmati lauk ni. Mak pun buat muka pelik makan lauk ni. Tapi dia nak jaga hati saya, dia kata tekak dia yang tak sedap. Rayyan Adam pun minta kicap. Aku sorang je yang betul-betul makan. Cis!!!

Besar Punya!!!!!

Hari tu anak sedara suami kawen. So, we all menduduk la kat Negeri Sembilan tu selama 3 hari 2 malam gitu.


Ala nak cerita pasal pengantin pun, tangan ni bukan nya menyempat nak snap gambar pun. So ada la sedikit intipati cerita di sebaliknya nak cerita kat sini.


Alkisah nya, saya adalah menjakun sebab ada sedara pengantin ni bawak buah mangga BESAR PUNYA!!!!


Sedap wei. Ada jugak tetamu yang datang tu kan  tak de la jakun macam saya. Sebab diorg dah biasa jumpa. Tapi saya laki bini memang menjakun tengoh buah giant ni.


Eh tapi rasa dia sedap and tak de benda pelik-pelik pun. Cuma saiz jekkkkk....








Ni la pengantin tu.... Haliza Misbun versi pendek. Muahahahhahaha!!!!








So u alllss pernah ke jumpa buah yang pelik-pelik cenggini???


Jun 18, 2012

Mak Demam



Semalam kan Hari Bapa. Tapi we all tak de buat apa-apa yang speacial like masak-masak ke apa ke. Sebab nya mak demam. Mak tak sihat. Mak batuk-batuk.


Pukul 4 pagi mak kejut saya. Memang kalau mak ada, saya takkan kunci setiap pintu bilik sebab takut apa-apa hal jadi kat mak senang saya pantau.


Mak kejut, mak kata nak pergi hospital sebab mak tak tahan badan mak lemah. Saya yang mamai mamai waktu tu macam... tak tahu nak cakap apa. Cuma tanya mak, mak nak makan tak sebab badan mak lemah sebab mak tak selera makan. Mak kata tak nak.


Then mak cakap, tak pe lah. Tunggu hari siang baru pergi hospital. Saya pun suruh mak baring semula and rehat. Saya tak rasa urgent sangat nak hantar mak ke hospital sebab dari pemerhatian saya memang mak cuma lemah sebab tak makan. Lain-lain penyakit mak yang kronik memang tak de tanda apa pun.


Dalam pukul 6 lebih pagi tu, mak panggil saya lagi dari dalam bilik. 


Saya discuss dengan suami, tak nak hantar mak ke hospital. Memandangkan hari ni hari Ahad. Kat emergency tak tahu la berapa jam kena tunggu. So, kami decide pergi ke klinik je. Suami cadangkan pergi ke klinik yang arwah mak nya selalu pergi. 


Try call klinik tersebut dan klinik buka hingga pukul 12.30 tengah hari. Pagi tu kami bersiap sebab takut jugak kalau klinik ramai orang.


Mak kata, kalau pergi klinik entah berapa kena bayar ni. Saya pun jawab tak pe, nanti  Bad bayar. Dah mak tak payah nak fikir-fikir sangat. Jujur nya saya sangat bersyukur sebab saya memiliki seorang suami yang langsung tidak melarang untuk saya menjaga emak saya sendiri wal hal jika dia nak, dia boleh saja melarang saya. Tapi syukur ke hadrat Mu Tuhan menganugerahkan aku suami yang baik. Malah, bil mak pun dibayarnya. Alhamdulilah.


Klinik yang kami pergi ni letaknya di Jasin. Yesss!!! Saya sangat suka dengan doktor ni. Nama klini dan nama doktor sama. Klinik Naharajan. Servis nya sangat bagus. Saya tak tahu la macam mana servis doktor pakar kat tempat lain. Tapi yang ni saya boleh bagi 100%.


Tak macam ada sesetengah doktor yang amik mudah je cek sana, cek sini. Balik makan ubat bla bla bla... Kekadang tu ada yang menuduh mak tak jaga makan la. Tak jaga cara hidup yang sihat la. Di blem nya terus mak yang dah tua tu. Tak de cara ke nak menegur mak saya yang dah tua tu. Geram tau bila ada doktor yang merungut-rungut nak cek kita. 


Pokok pangkal bukan dia tahu cerita sebenar pun. Ni main hentam je. Makin la panik orang tua tu. Kalau nak menegur pun biar kena dengan cara nya. Macam Doktor Naharajan ni. Dia ada cara nak menegur. Then dia tengok darah tinggi and kencing manis mak pun dia tahu mak seorang yang jaga pemakanan. Paling tidak pun dia cakap, durian tak boleh makan tau. Dan intonasi nya kena gaya untuk pesakit yang umur nya 61 tahun macam mak.


Oh saya bercakap mengikut pengalaman yang mana ada seorang doktor yang begitu kurang ajar menunding jari mak saya seorang yang tidak menjaga kesihatan. Intonasi yang sangat kurang ajar. Juga menyalahkan saya sebagai penjaga yang tidak peduli kesihatan mak saya. Juga menyoal siasat pekerjaan saya dan gaji bulanan saya. Perlukah soalan itu daripada seorang doktor. Dan saya sudah memg-complent servis doktor tersebut kepada yang berkenaan. Tapi tak de la berpanjangan kes nya.


Saya memang dah agak. Penyakit mak yang lain takde kaitan dengan demam mak kali ni. Kencing manis and darah tinggi semuanya normal. So, disebabkan mak lemah, doktor suggest untuk masuk air and ubat dalam masa 1/2 jam. Doktor nak suruh mak rileks-rileks je.


Now, mak dah mula ada tenaga sikit. Tengah berusaha untuk memulihkan emosi nya yang ada sedikit terganggu. Harap mak cepat sembuh dan semua di sini mendoakan kesihatan mak saya. Aminn...

Jun 14, 2012

Rutin

First of all nak bagi tahu ni bukan entry merungut. Tapi sekadar cetuhan rasa dan mungkin sekadar memori yang dikhuatri akan dilupakan. Makanya lebih baik saya mencoretkan apa yang pernah saya lalui.


Sejak 4 tahun mendirikan rumah tangga, saya belum pernah merasai menguruskan rumah tangga sepenuhnya pada setiap hari. Urusan rumah tangga saya sebelum ni hanya berlaku pada hujung minggu sahaja. Bila Isnin menjelma, tugas saya sebagai isteri dan mama berhenti seketika.


Waktu pagi saya biasa la seperti isteri-isteri yang lain. Tergopoh-gopoh menyiapkan diri sendiri untuk ke tempat kerja. Barang-barang Rayyan Adam memang saya dah siap kan dari malam sebelum nya. No breakfast for my family sebab suami kata no need. Dia biasa minum dengan officemate. Dan kalau saya rajin, saya akan buat bekalan untuk diri sendiri sahaja. Rayyan Adam hanya dibekalkan sebotol susu sahaja.


Dan kami suami isteri bekerja seperti biasa dengan tugas masing-masing.


Petang pula, suami akan amik Rayyan Adam dulu di nursery dan baru la ke tempat kerja saya untuk pulang bersama-sama.


Sampai rumah, start la saya bersilat di dapur untuk memasak. Memasak adalah tugas utama. Kalau terdaya, saya akan memegang penyapu dan mop untuk clear kan lantai. Itu pun mengikut kemampuan tenaga yang ada.


Kain baju akan di mesin juga mengikut kemampuan tenaga yang ada. Pokok nya, memasak adalah perkara terwajib.


Cuma, apa yang membezakan saya dulu dan sekarang ialah waktu tidur. Kalau diikutkan, saya adalah seorang yang boleh bertahan matanya sehingga ke pagi. But now semuanya telah berubah.


Bila segalanya selesai, tak kira pukul berapa waktu itu, pasti saya tak akan melepaskan peluang meregangkan urat di tilam yang empuk.


Sekarang ni paling lewat saya akan masuk bilik pukul 12 tengah malam. Kalau ada ruang dan waktu pastinya pukul 10 or 11 malam dah boleh berehat. No TV TV dah sekarang ni. Pada hal saya la ratu drama kat TV tu. Kalau dulu tak boleh miss cerita apa pun. 


Dengan Seindah Sakura nya, Ameera la apa ke. Dah tak de dah. Bolayan semua tu. Selagi boleh layan anak dan suami dah cukup memadai buat saya sekarang ni. Dan begitu lah setakat ini rutin saya. 


Oh ye, kalau ada orang order apam polka dot, mana yang terdaya tidak akan saya tolak. Tang tu memang saya akan tidur lewat jam 1 pagi bergantung berapa banyak yang di order. Suami dan anak sangat memahami. Asalkan perut mereka sudah diisi, semuanya ditanggung beres.


Alhamdulilah dengan nikmat yang Tuhan kurnia kan pada kali ini

Jun 13, 2012

Layang-Layang

Ni weekend yang entah bila. Pasal nya tak menyempat nak update. 


Masa tu, lepas hantar customer punya order, sesaja je la menyinggah Pantai Klebang. Nak layan teruna kecik tu tengok orang main layang-layang.


Setiap kali pun datang, kami hanya menonton je la. Kali ni saya cakap kat suami, kita beli je la satu layang-layang. Kesian kat Adam tengok je orang main.


Lalu kami pun membeli layang-layang dengan harga termurah RM5. 


Rayyan Adam begitu ghairah dengan layang-layang nya. Terlampau teruja. Menjerit-jerit suruh kita tengok layang-layang dia dah sampai atas. Tali nya langsung tak kasi kita pegang.


Kebetulan ada satu layang-layang besar melintas merentasi tali layang-layang Rayyan Adam. Jatuh.


Ayah naikkan semula layang-layang Rayyan Adam. Dan kali kedua ter-excident lagi di atas awang-awangan sana. Kali ni jauh menjunam terus tak nak naik lagi dah.


Rayyan Adam mengamuk. Menangis. Melalak. Terjerit-jerit.


Saya dan suami dan menahan nak tergelak. Ye la. Dah semua orang tengok gelagat Rayyan Adam mengamuk sebab layang-layang nya tak naik.


Anak saya bukan seorang budak yang mengamuk kalau gagal dengan apa yang dia nak buat. Kalau ada pun kejap je dah terpujuk. Tapi kali ni dia lain macam sikit. Sampai saya naik sebak. Saya macam kesian sangat bila tengok dia dah berusaha, tapi gagal. Maybe ni la perasaan seorang ibu.


Ini belum lagi dia dah besar and gagal dengan apa yang dia buat. Mesti saya turut sedih.


Saya dan suami cakap, Rayyan Adam mesti nak sangat main layang-layang ni. Mama dengan ayah janji ye sayang.. Lain kali kalau ada masa kita pergi lagi. Kali ni kita pergi awal sikit. Biar sayang main puas-puas. Hari tu, dah masuk maghrib dah. Bukan mama tak nak layan. Tapi hari dah gelap. Mama minta maaf tau.


Hal layang-layang pun mama touching tau



Mula-mula main dengan kuda yang ada kat sini. Belai-belai je la



Sebenar nya Rayyan Ada tkut dengan kuda ni.



Ni la yang mula-mula nak naik kan layang-layang


Nampak sangat dia happy dengan layang-layang nya kat atas tu. Tapi apa kan daya... Huhuhuhu. Lain kali kita main lagi ye sayang. Mama janji

Jun 12, 2012

Masak


Ni adalah bekalan pada pagi tadi, membawa ke tengah hari. Jimat tak. Sekadar magie goreng sahaja.


Sejak menjadi isteri dan mama yang bekerja lewat 2 minggu lepas, saya masih terkejar-kejar untuk memasak pada waktu malam. Tapi setakat hari ni masih belum miss memasak lagi walau pun hanya bertelur goreng.


Penat jangan cerita la. Eh ni bukan merungut tau. Ye la. Bayang kan, sejak 4 tahun kahwin baru ini saya merasa melayan family sambil bekerja. 


Selama 4 tahun ni kan hidup kami berjauhan. Isteri kat sana, suami kat sini. Now, kami dah bersatu.... Happy sangat walaupun penat sedikit.


Mudah-mudahan saya mampu untuk menjadi yang terbaik buat keluarga saya

Jun 11, 2012

Merempit Di Melaka



Alhamdulilah sudah masuk minggu kedua saya tinggal di Melaka sepenuh nya. Dalam masa yang sama sudah masuk minggu kedua juga saya menjadi isteri dan mama sepenuh nya buat kedua-dua jejaka di atas.


Apa pun sangat best tinggal begini walau pun penat. Paling best bilamana kitorg start merempit bertiga. Merempit merempit jugak. Keselamatan harus lah dijaga bukan?


Pokok nya kami laki bini telah meninjau beberapa kedai untuk mencari helmet buat si kecik tersebut. 


Dan sekarang, kalau nak ke mana-mana yang tidak memerlukan kami berkereta, motor pun dah memadai.

Jun 9, 2012

First Big Project



My first big project. Order daripada my best freind masa kat KUSTEM dulu. Rakan serumah dan rakan sekelas. 


Apam 1000 pcs untuk di pack ke dalam shushi box 500 pack. Punya lah bersilat mengadun 1000 pcs ni dalam masa sehari semalam


Tq Lieen sebab support bisnes aku. Luv u la!!!! Kata hari tu jumpa nak cium aku. Tapi kau cium anak aku je eh




Apa pun Selamat Pengantin Baru ye Puan Hazleen. Semoga berkekalan hingga hujung nyawa. Maaf sebab tak dapat nak pergi Kelantan majlis kau sebab dalam masa sama anak sedara laki aku pun kahwin jugak. Musim cuti sekolah ni memang biasa la ramai jemputan.


Senang-senang kita dating lagi eh. Luv u!!!