LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Mar 31, 2011

Setahun Enam Bulan

Si kecik ni dah berusia setahun enam bulan. So lagi setengah tahun nak masuk 2 tahun. Sekejap je kan masa berlalu. Now dah besar macam-macam perangai dia pandai buat. Seronok tak terkata tengok perkembangan anak. Ya Allah, syukur pada nikmat Mu nan satu ini.



So far, Rayyan Adam baru je tukar saiz pampers di saat usia dia setahun enam bulan ni. Dia dah kena pakai saiz L. Saiz M nampaknya dah tak boleh bertahan. Bocor. Ingat boleh tahan sampai 2 tahun pakai saiz M. 




Cakap setakat ni masih kabur lagi. Kak Ana perasan anak saya lambat cakap. Tapi bukan lah tak boleh cakap langsung. Perkataan yang dia pandai


mama = mama 

yah = ayah

nek = nenek 

ngiau = kucing

bad = bird macam dia sebut nama bapak dia kan. hahahha



Then kalau kita tanya sesuatu mana mana and mana? Dia akan jawab tu. COntoh kalau kita tanya, car mana car. Nanti dia tunjuk la mana car. Tapi dia jawab tu. Kalau tanya orang pulak. Nenek mana nenek? Nanti dia akan toleh kat nenek. So, dia dah mula kenal siapa yang ada di sekeliling dia termasuk lah Eli dia. 
 





Ya Allah!!! Saya teruja sangat nak senaraikan apa yang Rayyan Adam dah pandai buat sekarang. Sangat exited. Ini lah nikmat yang tak terhingga nikmatnya. Alhamdulilah.

Cerita Pasal Langkawi

Ni baru nak start cerita pasal Langkawi. Kan saya ada kata kat sana adalah sangat best best best best gila!!!!! Ye saya sangat suka tempat yang ada banyak tempat shopping. Gila best. Dah la first time datang sini. Jakun pun ye jugak. Mak macam control jek. Sebab dia dah pernah pergi.




So, kat sana memang menggila shopping. Masa hari nak shopping tengok duit tinggal 1k, cakap kat husband tak cukup. Hahahahha!!!! Dia kata, sayang ni bawak 2 ribu pun tak cukup. Entah apa yang nak dibelinya.




Hari kedua tu memang tak plan nak shopping lagi. Tapi sangat lah menggatal ajak suami pergi survey je dulu. So, saya pergi kedai Hj. Ismail tu 2 kali. Saya rasa kedai tu macam ada hantu. Hahahaha. Naik berantu beli barang kat sana. Mula-mula dah siap bayar. Sekali tengok duit ada lagi. Serius. Suruh suami tunggu kejap. Sebab saya nak beli pinggan lagi. Adeh!!!




Idaman Suri pulak pergi sekali jek. Sebab kelam kabut dia kata kedai tu tutup pukul 8 malam. Tu yang malas la nak shoping secara kelam kabut. Kat sana beli fridge magnet jek. Borong banyak-banyak nak bagi-bagi orang.




Kan saya ada kata ada jugak cerita tak best kan. Hmmmm. Siapa kata cuti tu best jek. Hahahaha. Suspen je kan. Ala. Yang tak best nya masa balik Melaka. Nak buka satu kotak set pinggan mangkuk saya. Tiba-tiba dengar bunyi berderai. Hati dah mula gundah gulana.




Conform pecah!!!! Tak best la Air Asia ni. Pada hal dah dah tampal stiker fragile. 6 biji pecah. Patutlah Tuhan masa tu gerakkan hati saya beli yang murah-murah jek. Niat datang Langkawi memang nak sambar vantage ke, corelle. Memang masa tu rasa, hmmm tak payah la beli sekarang. Sebab anak kecik lagi. Takut pecah. Amekawww!!! Nasib baik tak beli. Beli Opal kau.




Then, cerita yang lagi tak best bila ada gambar-gambar kat sana dah terdelete. Rasa macam %$&%$$#@!. Gambar-gambar yang hilang tu masa kat Makam Mahsuri, Pantai Pasir Hitam, Cabel Car, airport Langkawi. Entah lah. Malas nak fikir dah. So, ada kawan saya kata, anggap je lah ada hikmah di sebalik kejadian. Mana tahu kau kena pergi lagi ke Langkawi tu. Hahaha!!! Baik punya nasihat ye.




Tapi memang tersangatttttttttt la best. Memang nak pergi lagi. Rasa macam tak nak pergi tempat lain dah. Hahahaha!!! Gambar-gambar nanti-nantilah upload. Tengah gundah gulana lagi dengan gambar yang hilang tu.

Mar 30, 2011

Senarai Peserta ~GIVEAWAY SEMPENA 27 TAHUN~

Dengan gigihnya saya menyiapkan Senarai Peserta ~GIVEAWAY SEMPENA 27 TAHUN~. So puan-puan boleh lah semak kot-kot saya tersilap or tersalah pandang. Dan ada jugak la beberapa yang saya tolak sebab tiada link entry pasal GA ni. Tapi kalau sebenarnya ada bagi tahu ek. Kot-kot saya yang salah.




Cabutan akan dibuat wekend ni. So, hadiahnya minggu depan la yek. Hadiah adalah dari Langkawi semestinya. Anyway, terima kasih banyak-banyak sebab sudi join this GA.




mzhany 
http://www.mzhany.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
nanakimie 
http://nanakimie.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Fieda  
http://sukahati-fieda.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
nurul nabila bt medan  
http://nabila-suka-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Fadzillah Kamarudin  
http://fadzillah-kamarudin.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Cute MuM 
http://mamiuyuncontest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
LyNn'Azlina  
http://all-contest-ga.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
akma 
http://akma81.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
polaris  
http://polariscontest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
aNiM
http://luvnabilndamia.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Hana Kirana
http://ilurvegaandcontest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
SyUhAdA  
http://syu90contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
toyolkiut 
http://menangsokmo.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
AkieZecky  
http://akielikecontest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
cempakakuning  
http://cempakakuningku.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Myra Jay  
http://mairasukacgl.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
azie
http://duniacontest-azie.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
NOOR FATIN 
http://fatinlovecontest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
zaikulim 
http://zaiikulim.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
munna  
http://manmunna.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
♥♥LiSsA♥♥ 
http://lisaafhacontest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
fadwa daud 
http://stayinheart.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
QUEENPINK  
http://queenroszaliza.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Nurwanniey  
http://nurwanniey.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
my shaizhar blog contest  
http://myshaizharblogcontest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Rasziati143  
http://rasziati143.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun-pertama-kali.html
nur anis 
http://sayanuranis.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Mama Zharfan  
http://suzie284contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Norhafiza  
http://nopija.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
jeeha 
http://jeeha-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
aMyErInAiMiE 
http://eringilegambar.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Orang Kampung  
http://malaysianpeople2011.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
kakngah 
~GIVEAWAY SEMPENA 27 TAHUN~
Nana  
http://nanamrul-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
nur ikhyar dee  
http://nurikhyardee.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
nadiah 
http://nettskerepek.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Mama Rayyan  
TIADA LINK ENTRY. SO SAYA TERPAKSA TOLAK. MAAF YE
Hot Mama 
http://babyyats-hotmama.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Mrs. K aka Ibu Hadif  
http://ibuhadif.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
The Giveawaystuff  
http://thegiveawaystuff.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
aihanmujar  
http://aihanmujar.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
nick_riena 
http://teratakchinta.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Jaa 
http://jaajahatga.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Kehelan  
http://kehelan-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
mariah_smile  
http://taufikmaria.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
kuzer miyo  
http://sayameeya.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
~~@lyci@~~ 
http://alycia-dan-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Fahiza 
http://fahizainudin.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Adlin a.k.a Kyra MomS 
http://giler-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
eyna ' M 
http://eynacyunklabu.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
.izzatul.hazwani.  
http://ihaveyou0801.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Honey  
http://jombercontest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
syakila 
http://nurnuha-syakila.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
♥CHaRa♥  
http://chocolatexoxos.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
ajumohit  
http://ajumohit.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
AiTotYati  
http://bestari206yati.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
pzah 
http://aku-pzah.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
umiliza989  
http://norliza989.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Lieya 
http://lieyacute.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Faztee Danisha  
http://shares-something.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Contest N GiveAway  
http://contestngamamakyra.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
MaIzUrA 
http://akulahstrawberry.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Ummu Ukasyah  
http://anakkuanugerahterindah.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
blackrosehunter 
http://www.blackrosehunter.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Syasya◕  
http://syazwanyphinkeyz.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
♥ SyaHmi ♥ 
http://syahmisygsyazwany.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Zalina  
http://usharapa.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Qard91 
http://qard91.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
syufaa 
http://i-love-being-a-contestant.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
nursalwa  
http://ibuziqri.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
.:mama dhia:. 
http://sayangdhia.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
seedee 
http://blog.seedee.net/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
DeeBa 
http://siladybirdst0ry.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
eb ezrin2
JUGA TIADA LINK ENTRY. MAAF SAYA TERPAKSA TOLAK
♥♥azatiesayang ♥♥  
http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
taufidris 
http://taufidris.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Nida 
http://along-nidar.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
leen 
http://emmileen.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Zue AnnaLeeya 
http://zueannaleeya.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
as ♥ Leenda  
http://akuolind.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Zie 
http://sayangkuzie.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
tiefazatie 
http://tiefazatie.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
nurul_anwar
 http://nurulwordspartwo.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
lili 
http://layanga.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
babyHoney  
http://iloverealitythanfantasy.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
S@hB@Nu-BaNuu  
http://mulan-sahbanu.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
ika puk puk  
http://ikapukpuk-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
cikanna 
http://seindahfarhana.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Ogy 
http://ogy2112.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
haiza aryani ilyas 
http://sakuraryani.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Nadiah Sidek  
http://mycontestzone.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Izan Ishak 
http://diariummi-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
MiMie AddNin  
http://chinky-winky.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
SoFiaHB  
http://sofiah-andaikutahu.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Ibu Ayra 
http://rosrusli-contest.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
JaSSNaNi 
http://jassnani.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
Adyshariz  
http://ady-shariz.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
amyeryn 
http://mycontest-giveaway.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
AkmaFaizal 
http://www.akmarwati.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
b a m b a m ' s 
http://bambam-addicted.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html
cikpuanhady 
http://myapeapeaje.blogspot.com/2011/03/giveaway-sempena-27-tahun.html

Mar 29, 2011

27 Tahun


Alhamdulilah. Hari ini masih bernafas lagi di usia 27 tahun. Syukur pada Mu Tuhan. Syukur kerana masih memberi ruang dan peluang diri ini menjadi seorang isteri dan ibu di saat ini. 




Hari ni pun besday Rayyan Adam yang ke setahun setengah. Kejap je anak mama makin membesar. Lagi setengah tahun nak masuk 2 tahun. Yehaaa!!! Best kan kita sambut tarikh besday sama. Ayah jeles je kan tengok kita.




Actly, besday girl demam teruk balik dari holiday. Sudah nya semalam mc. Suami pun amik kesempatan nak belanja makan kat Windmill. Best jugak lah makan kat sini. Demam-demam order lamb chop. Amekawww malam tu tak boleh tidur. Huhuhu. TQ abang. Luv u so much!!!!












Hapy besday mama from Rayyan Adam and ayah!!!!

~GIVEAWAY SEMPENA 27 TAHUN~

~Entry ini ada gam gajah. Entry baru ada kat bawah~


Dan dengan bangga dan berdebar-debar ini saya mahu mengumumkan satu giveaway yang mudah-mudah dan simple-simple sahaja.

~GIVEAWAY SEMPENA 27 TAHUN~


Syarat-syarat nya: 


  • Giveaway bermula pada hari ini 18 Mac 2011 sehingga 29 Mac 2011


  • Buat 1 (satu) entry simple-simpel je pasal giveaway ni. Dan link entry tu wajib ditepek di ruang komen hanya di entry ini sahaja ye. Komen di entry lain tidak diterima sama sekali. Tujuannya entry tersebut adalah bagi memudahkan saya menyenaraisemak peserta. 


  • Nak follow boleh. Tak nak follow pun boleh. Kalau follow lagi senang kot anda-anda semua nak semak update terkini.


  • Saya akan mula menyemak senarai peserta selepas 29 Mac 2011 dan senarai peserta akan dilistkan selepas tarikh 29 Mac 2011 juga.


  • Pemenang adalah akan dikira berdasarkan cabutan bertuah. Sebab tu  saya kata ini adalah giveaway yang simple-simple jek.


  • Hadiah disediakan untuk 3 orang peserta bertuah sahaja.

  • Para pemenang yang gagal dihubungi akan dibuat cabutan sekali lagi untuk para peserta yang lain pulak



So mudah je kan? Memang mudah je. Tak payah nak tampal-tampal baner ke apa ke. Tak payah follow pun boleh. Tak payah letak blog ni dalam list. Tak payah nak tag-tag. Semua tu tak payah. Sebabnya saya tak de masa nak semak. Malas pun ye jugak. Hahahha... Lepas tu takut terlepas pandang. Janji ada entry sudah. Senang.




Apa lagi. War-war kan lah pasal giveaway ni. Nak jugak merasa glemer gitu. Oh ye. Hadiah pun simple-simple jugak tau. Tapi rahsia dulu la. Cewah. Dan kalau selepas tarikh 29 Mac 2011 saya ada terlepas pandang para peserta sila bagi tahu dengan segera ye. Tapi hanya di entry ni sahaja je la ye. Komen di entry lain masih tidak diterima. Biasa lah. Saya hanya manusia biasa. Takut jugak ni.



Mari!!!!

Mar 26, 2011

Baru Balik Langkawi

Baru balik cuti-cuti Malaysia kat Langkawi. Penat joli sakan kat sana anak beranak. Ni baru sempat bukak blog. Dah seminggu tak jengah apa-apa. Tapi entry auto publish dah siap-siap dari minggu lepas lagi.



Pasal give away nanti minggu depan baru nak start cek . Harap-harap boleh cepat-cepat siapkan semua list.



Pasal Langkawi pun nanti minggu depan kita story mory yek. Ada suka, ada duka, ada suspen. Hahahhaha. Macam-macam ada. 

Mar 24, 2011

Pocoyo


Ingatnya sementara si kenit ni belum bangun tidur, saya nak la berinternet kejap. Sekali dia tersedar daaaaa. Terpaksalah upah dengan pocoyo. Video ni memang stand by siap-siap download kat youtube. Senang. Touch n go je.

Mar 23, 2011

Penakut Yang Amat



Anak siapalah ni penakut yang amat. Tengok lah ha... Tengah makan pun boleh tutup muka. Puan-puan nampak tak abang baju hitam kat belakang tu. Ha tu la. Dia takut dengan abang tu. Walhal orang tu tengok je dia.




Serius lah budak ni memang akan tutup muka dia dengan segala bahan yang dia ada kalau dia rasa:


  • Nyawa dia terancam. Wakakakkaka!!!!!
  • Kalau orang tu nampak bengis
  • Kalau orang tu meninggi suara
  • Kalau orang tu nampak asing
  • Kalau orang tu nampak ganas




Nak sambung makan pun  takut-takut nak angkat muka. Bagus lah sopan anak mama cenggini. Sejuk perut mak mengandung.

Mar 22, 2011

Kena Pada Tempat Nya


Seeeee puan-puan. Bujang sorang ni makin cerdik dan cerdik dan cerdik. Apa bahan dia jumpa dia tahu nak kena kan kat mana. Jumpa cap ayah pakai kat kepala. Jumpa selipar mama pakai kat kaki. Ni kira mama laju-laju amik hp nak snap pic dia.




Belum yang lain-lain lagi. Jumpa tudung nak pakai kat kepala. Jumpa cepit kuku terus hulur kat kuku. Jumpa gambar mama terus nak cium sambil mulut cakap muuuahhhhh!!!




Dan paling saya marah kalau dia jumpa rokok. Masuk mulut!!!!! Memang anak dengan bapak aku makan!!!!

Teringin Ke Bang????

 Ni anak sedara suami. Anak adik ipar saya. Hmmm abang macam tering jek. Huaaaaa!!!